Elismerte a valutapiaci krízist

Bukarest – Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint tagadhatatlan a valutapiaci krízis, figyelembe véve az utóbbi időszakban tapasztalt nem kivánatos árfolyam ingadozásokat.

„Nem tagadhatom a valutapiaci krizist, amikor ilyen méretű árfolyalom ingadozásnak vagyunk tanúi”, nyilatkozta az egyik román kereskedelmi csatornának a jegybank vezetője, hozzátéve: az árfolyami mutatók a gazdaság élet meghatározó tényezői, egy olyan „kicsi és nyílt gazdaságnak” pedig, mint a román, nem tesznek jót az ingadozások. „Ha az inflációs célkitűzéseket sikerül is teljesítenünk, nem érezhetjük biztonságban magunkat a magas árfolyamingadozások miatt”, közölte.

Rámutatott: a BNR szerepe inkább az lenne, hogy a valutaárfolyam erős ingadozásait tompítsa, mintsem, hogy teljes stabilitást biztosítson ennek. A pénzügyi szakember ugyanakkor újból arra ösztönözte a lakosságot, hogy lejben takarékoskodjon és igényeljen hiteleket. A tőkeszámla megnyitására utalva megjegyezte: Románia nem volt felkészülve erre a lépésre, viszont az Európai Unió megkövetelte ezt.

Az utóbbi időszakban a nemzeti fizetőeszköz erősen leértékelődött, pénteken például 3,6221 lej/eurót mutatott a referenciaárfolyam, ami az utóbbi 19 hónap legmagasabb szintjét jelentette, és 16,4 százalékos növekedést az idén jegyzett legkisebb árfolyammal, vagyis 3,1112 lej/euróval szemben. A lej/euró árfolyam legmagasabb szintjét egyébként 2006.január 25-én jegyezték fel, amikor 3,6242 lej/eurót mutatott a ráta.  0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter