Elismeri Románia Koszovót!

Nem azonnal, de középtávon el fogja ismerni Koszovó függetlenségét Románia is, hiába demonstrál most ellene. Mind több politikus erősíti meg ezt az információt, amit már közöltünk.

Csak idő kérdése, hogy Románia is elismerje Koszovót (és ha a most zajló hangulatkeltésből már esetleg nem lesz könnyű visszatáncolni, fű alatt akkor is meglesz az elismerés) – erősítette meg lapunknak Lakatos Péter parlamenti képviselő. Mint ismeretes, már a koszovói függetlenség kikiáltásának napján hasonlót nyilatkozott kérdéseinkre Pristinából Antal Árpád RMDSZ-es honatya, aki résztvett a koszovói ünnepségeken. Mi több, azóta több romániai román politikus is felemelte a hangját a Bukarestben zajló hisztériakeltés ellen, köztük EP-képviselők is szorgalmazzák már, hogy Románia vizsgálja felül álláspontját.

Megvan az alaphang

Pénteken Lakatos Péter is csatlakozott azokhoz, akik hangzotatják: ez meg is fog történni. A politikus kérdéseinkre elmondta: „Pontosan nem tudni még, hogy Románia mikor fogja elismerni a független Koszovót, de el fogja. Az időpont attól is függ, hogy lesznek-e erőszakos cselekmények az albánok és a Bukarest által is támogatott szerbek között. Amennyiben nem, a román elismerés akár már ennek az évnek a második felében is bekövetkezhet.”

Ez azonban mindenféleképpen visszatáncolást igényel a román vezetéstől, hiszen az elmúlt napokban a kormányfő és az államfő is közölte, hogy nem ismerik el Koszovót. Lakatos szerint a lényeg azon van, hogy „egyes román politikusok már megadták az alaphangot a váltáshoz, sőt, maga Basescu is azt mondta a szerb elnöknek Bukarestben, hogy nem híve Szerbia elszigetelésének, valamint hogy tárgyalni kell Koszovóval is”. Mindennek alapján a honatya úgy véli, valószínű, hogy Bukarest a későbbiekben hivatalosan elismeri az új államot, ám amennyiben netán mégsem, nem hivatalosan mindenképpen létező országként fogja kezelni Koszovót. Hasonló nyilatkozatot adott egyébként pénteken Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor is.

“Nyugi”

Lakatos sajtótájékoztatót is tartott pénteken, amelyen a román média képviselőinek elmondta: „Az RMDSZ nem fog konzulátust nyitni Pristinában. Ezt csak azért hangsúlyozom, hogy megnyugtassam az egyre jobban aggódó Geoana és Orbán urakat. Ugyanakkor bejelentem, hogy hajlandó vagyok geopolitikai különórákat adni mindazoknak a romániai politikusoknak, akik felkészületlenek, ráadásul összekeverik a függetlenséget és az autonómiát.” Szerinte a szó szoros értelmében Koszovó nem precedens Erdélynek és a Székelyföldnek, de tágabb értelemben alátámaszthatja az itteni önrendelkezési törekvéseket. Lakatos ugyanakkor elismerte, hogy a különféle tömörülések kampánycélokra használják Romániában Koszovó ügyét.

A fő okról

Mint ismeretes, több párt képviselői szorgalmazták az elmúlt napokban, hogy az RMDSZ-t távolítsák el a kormányból, mivel kérte az új állam elismerését. A kiebrudalásra valószínűleg nemkerül sor, ám tény, hogy – mint megírtuk – az elégedetlenség akkor hágott a tetőfokára, amikor az RMDSZ egyetlen parlamenti tömörülésként ellene szavazott annak a közös nyilatkozatnak, amelyben a bukaresti törvényhozás tudatta, hogy nem ismeri el Koszovót. Kevesen tudják azonban, hogy a nyilatkozatban szerepelt egy olyan mondat is, hogy „a román parlament hangsúlyozza, hogy a pristinai hatóságok döntése, valamint az egyoldalúan kikiáltott függetlenség esetleges elismerése más országok által nem interpretálható precedensként más térségek esetében és jogalapot sem képez a kisebbségi kollektív jogok elismerésére vagy garantálására”. Lakatos Péter elmondta: ez volt az a mondat, amely miatt az RMDSZ nem szavazta meg a bukaresti parlament állásfoglalását. Ennek ellenére egyébként a február 18-i parlamenti nyilatkozat az idézett formában megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Szeghalmi Örs