Elismerés nagyváradi magyar diákoknak

A nagyváradi Ady Endre Líceum díjazott diákjai és felkészítő tanáraik
A nagyváradi Ady Endre Líceum díjazott diákjai és felkészítő tanáraik
Tanügyminisztériumi elismerésben részesült hat Bihar megyei általános-, és középiskolás diák, közülük hárman a nagyváradi Ady Endre Líceum tanulói.

Hétfőn a bukaresti kormányszékházban jutalmazták mindazokat a romániai diákokat, akik nemzetközi tantárgyversenyeken az elmúlt évfolyamban helyezést értek el, vagy dicséretet kaptak. Az idén kilencvenkilenc iskola diákjai és tanárai kaptak elismerést az országban működő mintegy tizenkilencezer tanintézmény közül. A nagyváradi Ady Endre Líceum három diákja is oklevelet és pénzjutalmat vehetett át Sorin Cimpeanu (hétfőn még) ideiglenes kormányfőtől és tanügyminisztertől, mindhárman a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen elért eredeményeik elismeréseképpen. A hetedikes Árva Norbert második lett ezen a versenyen, a tizenegyedikes Divin Péter, és az idén immár egyetemista Salánki Dániel dicséretben részesültek. A diákokat felkészítőtanáraik – Báthori Éva, Ridi Enikő és Bődi János – valamint Vad Márta igazgatónő kísérték el Bukarestbe.

Pénzjutalom

Vad Márta igazgatónő a Bihari Naplónak elmondta, hogy a diákok és a felkészítő tanárok is jelentős pénzjutalmat kaptak, ugyanakkor az iskola is kapott egy komolyabb pénzösszeget, amelyet felszerelések beszerzésére fordít majd az iskola. Az igazgatónő kiemelte: tavaly is három diákkal vettek részt ezen a bukaresti ünnepségen, és a cél az, hogy az Ady Líceum a következő években is tartani tudja ezt a szintet, „ha pedig még jobb eredményeket tudunk elérni, annak nagyon örülnénk” – fogalmazott. Vad Márta tudatta azt is, hogy a díjkiosztón Bihar megyét hat diák képviselte, akik közül négy magyar tanuló volt, ugyanis az Ady Endre Líceum három diákja mellett a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium egyik diákja, a most hatodikos Kún Édua Boróka (felkészítő tanára Kovács Klára) is tanügyminisztériumi elismerésben részesült. Vad Márta köszönetet mondott Biró Rozália szenátor asszonynak a fogadtatásért, „és azért, hogy az egész napi programunkat megszervezték”.

Versenyek

Az igazgatónő jelezte, hogy a Bolyai Matematika Csapatverseny helyi fordulója után az Ady Endre Líceum négy csapata jutott ki az országos versenyre, amelyet ezen a hétvégén bonyolítanak le Budapesten, múlt pénteken pedig Nyíregyházán vettek részt az adysok a Dürer matematika regionális csapatversenyen, ahol, mind az ötödik és hatodik osztályosokból, mind pedig a hetedikesekből és nyolcadikosokból összeállított csapat elhódította az első helyet. A négy évfolyam két csapata részt vesz tehát a miskolci országos döntőben. A középiskolások számára szervezett Dürer matekverseny eredményeit még várják.

Pap István