Elindult az Európai Fotográfiai Fesztivál

Elindult az Európai Fotográfiai Fesztivál
Május 9-én kezdődött el a IV. Európai Fotógráfiai Fesztivál a váradi Euro Fotó Art Galériában. A nemzetközi fesztivál első mozzanataként kiosztották a 2015-ös Eurofotoart Nemzetközi Fotószalon díjait.

Az Euro Foto Art Egyesület szervezésében május 9-én indult útjára a IV. Európai Fotógráfiai Fesztivál, melynek célja az európai fotóművészet népszerűsítése Romániában, valamint a román fotóművészet népszerűsítése Európában. Az Európai Fotográfiai Fesztivál keretében több tárlatot is szerveznek Szerbia, Szlovákia, Románia, Ukrajna és Magyarország több városában, a záró rendezvényre pedig május 29-én kerül sor Suceava megyében. A fesztivál egy kiemelkedő eseménye a VII. Eurofotoart Nemzetközi Szalon, amelynek megnyitóját is a május 9-i alkalmon tartották meg az Euro Foto Art Galériában. A fotószalonra beérkezett munkákból összeállított fotókiállítást Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke nyitotta meg, később pedig kiosztották a nemzetközi fotószalon díjait is. A köszöntések rendjén Horia Carţiş, a Bihar Megyei Tanács elnökének kabinetfőnöke is megosztott pár szót a jelenlevőkkel. Az eseményen a zenei momentumokat a Presto Brass rézfúvós együttes biztosította.

Díjazottak

Amint Tóth István elmondta, a fotószalonra idén 2072 alkotást küldtek be a fotóművészek Európa 14 országából, továbbá Amerikából, Japánból és Kínából. A nemzetközi zsűri 186 munkát fogadott el a szalonra, ezek közül a legjobbakat díjazták. Hozzátette, hogy az idei fotószalonra kiemelkedő munkák érkeztek, továbbá, hogy a legtöbb díjat és trófeát romániai fotóművészek kapták meg, a fotószalon Kristály trófeáját pedig Tudosescu Gabriel (Bukarest) viheti haza. A szalonon négy kategóriában osztották ki az arany, ezüst és bronz medálokat, valamint hat-hat Szathmáry Pap Károly plakettet. A nyílt kategóriában arany medált kapott Adrian Petrişor (RO), ezüstöt Tudosescu Gabriel, bronzot pedig Magdó István (RO). Utazás kategóriában arany medált kapott Perini Valerio EFIAP (I), ezüstöt Ovi D. Pop, bronzot pedig Fudulu Cătălin (RO). Portré kategóriában arany és bronz medált kapott Kerekes István EFIAPp (HU), ezüstöt pedig Tudosescu Gabriel. Az utolsó kategóriában, a tájképek esetében arany medált kapott Lazar Ioan Ovidiu (RO), ezüstöt Aelenei Robert Cătălin (E) és bronz medált Zsolt András (RO). A szombati alkalmon Tóth István elmondta, hogy a Suceavai Kulturális Központ jóvoltából az Eurofotoart Nemzetközi Fotószalon kiállítását május 9-én Suceva megyében, Gura Humorului városban is megnyitották. A tárlatmegnyitót és díjátadást követően pedig ugyanaznap 12.30-tól felavatták a második állandó Euro Foto Art Galériát a Félix-fürdői Crisana Hotelben.

P. Nagy Noémi