Elindult a visszaszámláló: Mani a 17. helyről várja a hajrát

Mani motorkerékpárjának oldalán Szatmár megye címere
Mani motorkerékpárjának oldalán Szatmár megye címere - © Fotó: Vectra Racing Team
Már csak két nap maradt hátra, és a 2012–es Dakar–rali mezőnye megérkezik Peru fővárosába, Limába, az embert és versenygépet egyaránt próbára tevő tereprali „célállomására”. A szatmári Gyenes „Mani” Emanuel egy újabb rekordot állíthat fel.

 

Hétvégén célba ér Peru fővárosába, Limába a 2012–es dél–amerikai Dakar–rali mezőnye, és ha nem történik semmi út közben, akkor a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel újabb rekordot állít fel a motorsport romániai történelmében. A Vectra Racing Team motorkerékpározóját már tavaly dicsőitették a sportág romániai kedvelői, miután 26 évesen, egy 690 köbcentis KTM nyergében az eddigi legjobb dakaros eredményt jegyezte: 18. hely az összetett táblázatban, és Maraton–kategóriagyőztes. Úgy tűnik, idén még jobb lesz az eredménye, ugyanis egy KTM 450 RR „mocival”, tizenegy versenynap után már a 17. pozíciót foglalja el. Csütörtökön Mani a 23. idővel idővel teljesítette az első perui speciálist, az Arica és Arequipa települések közötti 534 kilométeres etapot (csupán 28 és fél perccel volt lassabb a szakaszgyőztes francia Cyril Despreshez képest). Ez elég volt ahhoz, hogy ismét javítson az összetettben, így Dakar hajráját a 17. helyről várja. A csapatfőnök Marcel Butuza a 44. időt teljesítette, az összetettben is a 44. pozíciót foglalja el.

A magyar dakarosok közül még versenyben lévő autós páros, Szalay Balázs és Bunkoczi László a 17. időt autózták csütörtökön, ezzel az összetettben a 22. pozíciót foglalják el.

A tizennégyből már csak három versenynapot rendeznek Dél–Amerikában. Az egyik pénteken zajlik a Nazca hátság vidékén, ahol több tíz kilométeres dűnéken keresztül hajt végig a mezőny. Már csak 106 motoros és 13 kvados állt rajthoz a Blanca–hegység lábánál levő speciális célvonalánál, de az eredetileg 245 kilométeres mért szakaszból ötvenet „lecsíptek” a szervezők, kedvezőtlen időjárási feltételek miatt. A motorosoknál Despres, a kvadosoknál a címvédő argentin Alejandro Petronelli, az autósoknál a francia Stephane Peterhansel, míg a kamionosoknál a holland Gerard de Rooy várhatta az összetett éléről az utolsó három napot. Szombaton a 275 kilométeres speciális végén Pisco városába érkezik a mezőny, vasárnap pedig már csak a diadalmenet marad hátra: a 283 kilométer távból csupán 29 kilométer a mért szakasz, de ez már a zárás lesz, ugyanis a nap végén megérkeznek Limába, az embert és versenygépet egyaránt próbára tevő Dakar–rali végén.

Címkék: , , , ,