Elindult a gyermektáncház

Elindult a gyermektáncház
Elkezdődött az új évad a Csillagocska Alapítvány szárnyai alatt működő nagyváradi gyermektáncházban. A népi játékokat és táncokat élő zene kíséretében tanulhatják a gyerekek .


Minden évben október első keddjétől május utolsó keddjéig tart a Csillagocska Alapítvány által működtetett nagyváradi gyermektáncház, amely remek alkalmat biztosít az óvodás és kisiskolás gyermekeknek, hogy népi dalokat, mondókákat, kiszámolósokat, játékokat és táncokat tanuljanak, megismerkedjenek a különböző hangszerekkel. Mindezekhez az élő zenét a Csillagocska zenekar biztosítja. A gyermektáncház alkalmakat az iskolai szünidőhöz igazodva minden kedden 16-tól 17 óráig (óvodásoknak) és 17-től 18 óráig (kisiskolások) tartják meg a Csillagocska Alapítvány székhelyén (Stefan cel Mare utca, 6 szám). A részvétel ingyenes.

Történet

Benedek Árpád zenepedagógus, a táncház vezetője elmondta, hogy a gyermektáncház több mint tizenöt éve működik, 2002 óta a Csillagocska Alapítvány szárnyai alatt. Már a kezdetektől fogva minden táncház-alkalmon élő zenére táncolhattak a résztvevők, először a Palóc, majd a Komló zenekar húzta a talpalávalót, majd megalakulásától kezdve minden évben a mindenkori Csillagocska zenekar zenél. Az alkalmak a népi ünnepkör köré épülnek, vagyis mindig az adott ünnepekhez tartozó énekeket, népi játékokat, táncokat tanulnak, és minden találkozó népmesével zárul. Október 6-án, a kedd délutáni alkalmon a Mihály naphoz és a kisfarsanghoz kapcsolódó énekekkel, játékokkal ismerkedtek meg a gyerekek. A gyermektáncházba a szülők, nagyszülők is elkísérhetik csemetéiket, sőt a táncba is bekapcsolódhatnak.

P. Nagy Noémi