ERDON Helyi hírek

2008.05.19. 14:52

Tirle szerint nem kell elköltöztetni a repteret

<p>Bihar megye - "Csak a testemen keresztül" - mondta Radu Tirle, a PNL megyei tanácselnök-jeleöltje annak a tervnek a kapcsán, hogy elköltöztessék a nagyváradi repülőteret.</p>

Radu Tirle szenátor, a Nemzeti Liberális Párt Bihar megyei szervezetének megyei tanácselnök-jelöltje a párt hétfői sajtótájékoztatóján felháborodva közölte, hogy az Erdődámos és Biharrósa közötti út felújítása botrányosan gyenge minőségű, ráadásul 211 milliárd lejbe került.  Arra a kérdésre, hogy mely cégek végezték a munkálatokat, Tirle csak annyit mondott: két cég végezte azokat. Azt is megemlítette, hogy a csatornázási fővezetékek elhaladnak Magyarcséke, Tasádfő, Nánhegyes mellett, de a települések házai nincsenek rácsatlakoztatva ezekre a vezetékekre.

Hazugság!

"A Demokrata-Liberális Párt a választási szórólapjaira írja fel, hogy nekik köszönhető a sok csatornahálózat a megyében, de mindez hazugság!" mondta ugyanezen a sajtótájékoztatón Lucia Varga környezetvédelmi államtitkár. " 2005-ben, amikor én a Környezetvédelmi Minisztériumba kerültem, egyetlen Bihar megyei csatornázási  projekt sem volt előkészítve. Az elmúlt három évben összesen 146 millió euronyi kormánytámogatással valósult meg egy sor Bihar megyei településen a csatornázás" - mondta  a politikusasszony, majd hozzátette: “A munkálatok költségeinek 85 százalékát  kormányforrásokból fedezték, a megyei tanács csak az önrészt biztosította." Arra a kérdésre, hogy ezeknek a projekteknek a kapcsán kivel tárgyaltak, Lucia Varga azt mondta: főként Szabó Ödönnel,  nem magával a tanácselnökkel. Lucia Varga megemlítette, hogy Nagyvárad hozzájutott külföldi pénzfortrásokhoz egy új hulladékgyűjtő rendszer kiépítésére, mely egy ökológiai tározóból és a megye különböző településein hat  ún. transzfertárolóból állna. "Láttak önök a megyében egyetlen transzfertárolót is?" - kérdezte Lucia Varga, aki figyelmeztetett, hogy 2009-ben a jelenlegi hulladéktárolókat be kell zárni és az Uniós elvárásoknak megfelelő tárolókat kell létesíteni. Lucia Varga elmondta, hogy elkészült egy terv a megyei hulladékkezelésről, amelyet 2009 első harmadában küldenek el Brüsszelbe láttamozásra.

Földbiznisz

A nagyváradi repülőtér elköltöztetése kapcsán  Radu Tirle kijelentette: "az egy hazugság, hogy a város azért nem tud fejlődni, mert a repülőtér az útjában áll. Egyszerűen arról van szó, hogy Diószeg és Margitta környékén már az okos fiúk területeket vásároltak és azt mondják, hogy ott lenne jó repteret építeni. Ez az egész reptérköltöztetési história csak arra jó, hogy egyesek földterületekhez jussanak. Azon leszünk, hogy a jelenlegi repteret fejlesszük."  Tirle ígéretet kapott Teodor Melescanu védelmi minisztertől arra, hogy amennyiben "jól mennek a dolgok" akkor a reptér közelében lévő, a Védelmi Minisztérium tulajdonában lévő területeket átadják a reptér fejlesztésére.

 

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!