Önnek ki a kedvence?

2021.08.17. 14:52

Már csak pár napig szavazhat a Kaszás Attila-díj jelöltjeire!

Idei Rusznák András, Gulácsi Tamás és Fándly Csaba közül lehet kiválasztani, hogy ki kapja az elismerést.

Augusztus 20-án éjfélig várják a közönség szavazatait a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire. Idén Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze, Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze közül hirdetik majd ki a győztest. Szavazni a www.kaszasattiladij.hu oldalon lehet.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára felidézte, hogy a díj odaítélése példaértékű, hiszen a magyar színjátszás közösségei és társulatai jelölnek egy-egy színművészt maguk közül. A jelöltek pedig maguk között választják ki azt a hármat, akikre a közönség szavazhat. A három idei jelöltet mintegy 22 társulat tagja emelte ki szavazataival.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész pedig mindig komoly szerepet vállalt a társulatok közösséggé formálásában is.

A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként, a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett, az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bruttó 800 ezer forintos díja mellett a Raiffeisen Bank is pénzjutalomban részesíti a győztest. A jelöltekkel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap készít interjúket, amelyeket később a felületein sugároz majd.

A Hegyvidéki Önkormányzat a Mozaik Művészegyesülettel közösen alapította az díjat, amelyet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondoz a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

A díj átadásának időpontja és helyszíne szervezés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában