Elhunyt Ioan Gyuri Pascu népszerű román humorista

Elhunyt Ioan Gyuri Pascu népszerű román humorista
Életének 55. évében szívinfarktusban elhunyt Ioan Gyuri Pascu román humorista, színész és zenész, akinek felmenői között magyarok is voltak – közölte a román média.

Az egészségügyi problémákkal küzdő művész hétfőn hajnalban hunyt el otthonában. Az egykori erdélyi Szászföldhöz tartozó Szeben megyei Szentágotán (Agnita) 1961-ben született humorista édesanyja félig magyar volt, ezért viselte a Gyuri nevet is.

Ioan Gyuri Pascu 1977-ben kezdte el zenei pályafutását énekesként és gitárosként, több műfajban is otthonosan mozgott. Sikertelenül felvételizett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre, majd 1982-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán végzett román-spanyol szakon. Magyarul is megtanult.

Az élet hamar visszasodorta a művészi pályára, 1987-ben kezdett el dolgozni a Divertis humortársulattal. A Divertis rendszerváltozás előtt burkolt kommunistaellenes viccekkel tűnt ki előadásaiban, majd 1989 után Románia legnépszerűbb humortársulatává vált. Ioan Gyuri Pascu 2007-ig volt tagja a társulatnak.

Filmekben is szerepelt, a nézők Lucian Pintilie Egy felejthetetlen nyár (O vara de neuitat) című 1994-ben készült játékfilmjében, majd Cristian Mungiu Nyugat (Occident) című 2002-es alkotásában láthatták.