Elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész

Elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész
Ismét jelentős vesztesség érte közösségünket, gyászol Nagyvárad és Bihar megye magyarsága: hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész.

Nagyváradon született 1941-ben, elemi- és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. 1959-ben érettségizett a jeles Premontrei Főgimnázium jogutódjaként fungáló 4. számú Líceum utolsó klasszikus osztályában. Abban az évben sikeresen felvételizett a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszerészeti karára, ahol 1964-ben diplomázott. Háromévi vidéki gyógyszertárakban eltöltött kötelező szolgálat után 1968-tól, versenyvizsga alapján, a nagyváradi CFR-kórház patikájában dolgozott 2000-ig, amikor saját gyógyszertárat nyitott Bihar községben. Közben 1975-ben abszolválta a főgyógyszerészi cím elérésére szervezett vizsgáit. 1971-1976 között oktatott a váradi Egészségügyi Iskola gyógyszertári-asszisztenseket képző osztályokban. Az officinai munka mellett rendszeres tudományos tevékenységet is folytatott. A bemutatott eredeti tanulmányok és referátumok száma meghaladja a százat, amelyeknek egy jelentős része megjelent szaklapokban, konferenciák és kongresszusok köteteiben. Nagyszámú tudományos ismeretterjesztő cikk szerzője. 2007-ben sikeresen megvédte Adalékok Nagyvárad gyógyszerészet-történetéhez című doktori értekezését, román nyelven, a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.

1998-ban az Eszperantista Orvosok Világszövetsége UMEA-Shinoda-díjjal tüntette ki, 2006-ban megkapta az Al. Ionescu-Matiu-emlékérem harmadik fokozatát a gyógyszerészet-történeti tevékenységéért, majd 2008-ban odaítélték neki, hasonló indoklással a Spielmenn József-emlékérmet is. 2012 decemberében a Romániai Gyógyszerészkollégium vezetősége életműdíjjal jutalmaz egész gyógyszerészi tevékenységéért, 2015-ben az RMDSZ Bihar megyei szervezetétől A Magyar Kultúráért-díjat vehetett át.

Életének utolsó éveiben könyvek publikálása mellett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel közösen azon munkálkodott, hogy a mizeri rend egykori Fő utcai patikájában gyógyszertári múzeum létesüljön, történelmi és kulturális szereppel. Ennek közeljövőbeli felavatását azonban sajnos már nem élhette meg… Az örök világosság fényeskedjék neki!

 

Ciucur Losonczi Antonius