Elhunyt Csép Sándor kolozsvári újságíró, drámaíró

Elhunyt Csép Sándor kolozsvári újságíró, drámaíró
Súlyos betegség után szerda reggel, életének 75. évében elhunyt Csép Sándor erdélyi televíziós szerkesztő, drámaíró, az erdélyi magyar közélet jeles személyisége – tájékoztatta az MTI-t az elhunyt családja.

 

Az aradi születésű Csép Sándor 1962-ben lelkészi diplomát szerzett a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben, aztán 1968-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán diplomázott. Újságírói pályafutását a kolozsvári rádiónál kezdte, majd a román televízió bukaresti magyar szerkesztőségében folytatta. 1985 és 1990 között a Korunk folyóirat munkatársa, 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári rádió és televízió magyar szerkesztőségét vezette.

Televíziós szerkesztőként a kalotaszegi “egykézésről” (a csupán egy gyermek vállalásáról) készített nagy hatású dokumentumfilmet. A népességfogyással nemcsak újságíróként foglalkozott, hanem elindította az Áldás-Népesség Mozgalmat, amellyel a gyermekvállalási kedvet próbálta serkenteni.

A Mi, Bethlen Gábor című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház tűzte műsorára. Egy másik műve alapján készült a Mátyás a vérpadon című rockopera, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera mutatott be.

Csép Sándor 1999 és 2003 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöki tisztségét is betöltötte. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki.

Csép Sándor temetéséről a család később intézkedik.