Elhasztották az általános munkabeszüntetést

Bukarest- A Sanitas szakszervezeti szövetség elhalasztotta a november 12-re igért figyelmeztető sztrájkot, valamint a november 19-re tervezett általános munkabeszüntetést, miután megegyezésre jutott az szakminisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselőivel abban, hogy a 2008-as költségvetési törvény parlament általi elfogadását követő egy héten belül újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

Mint ismert, a Sanitas országos tanácsa október 23-án jelentette be azon döntését, hogy munkakonfliktust kezdeményez, illetve visszautasítja az egészségügyi ágazatra vonatkozó kollektív munkaszerződés meghosszabítását vagy aláírását, viszont részt vesz a követelések megoldását célzó tárgyalásokon. Ennek megfelelően október 22. és november 9. között munkakonfliktusoknak kellett volna kitörniük a megyei munkaügyi és társadalomvédelmi igazgatóságoknál, és olyan nominális táblázatok is készültek volna, amelyen a szakszervezeti tagok beleegyezésüket adják a szindikátus követeléseire, illetve a tiltakozó akciókban való részvételre jelentkeznek, beleértve a munkabeszüntetést is.

 

Követelések

A figyelmeztető sztrájknak november 12-én kellett volna bekövetkeznie 9- 11 óra között, a határozatlan időre tervezett általános munkabeszüntetés pedig november 19-én, reggel 9 órától kezdődött volna. A föderáció vezető orgánuma ugyanakkor nyíltnak mutatkozott a tárgyalássorozatokon való részvételre, az egészségügyi ellátásban esetleg fellépő káosz elkerülése végett.

A követeléslistán többek közt a következők szerepelnek: a 2008-as költségvetés egészségügyre szánt részének a növelése, az egészségügyi alkalmazottak bérének 30 százalékos emelése, a 2007-es társadalombiztosítási költségvetésnek a kiegészítése stb.

 

(Mediafax)