Elhalkulhat immár Várad is

Elhalkulhat immár Várad is
Egyre kevesebben járnak ki a rendszer megváltoztatásá követelve tüntetni Nagyváradon is. Kedden is kimentünk az ismeretlen katona szobránál lévő gyülekezőhelyre, és láttunk lelkes embereket – de egyre kevesebbet.

Amikor egy tömegdemonstráció résztvevőit egyenként meg lehet számolni, az már nem tömeg. Demonstrációnak elvileg demonstráció, akkor is, ha egy résztvevő van. Nos, kedd este, tíz perccel a meghirdetett kezdés után az elmúlt napok tömege már sehol sem volt. Ahogy kiérek a helyszínre, látom: ma már csak 36 ember van az ismeretlen katona szobránál, ahol minden este gyülekeznek a résztvevők. Később érkeznek ugyan még páran, de az az igazság, hogy elhalkulni látszik a rendszerellenes tüntetés. Ott vannak még a mécsesek, meg is gyújtják őket esténként a szobor körül, vannak transzparensek és zászlók, de inkább már egyfajta esti program, összeverődés ez, semmint demonstráció. És túlnyomó többségükben már tinik vannak ott – pár kivételként idősebb fiatalok és pár család.

Hangulatképek

A tinik egy része a szobor tövében ülve laptopozik, a többiek körbeálltak egy idős bácsit, akik igyekezik tanítgatni őket, a pillanat sztárjaként. Belehallgatok, mire, és épp azt kapom el, hogy „tudjátok meg, ma beszéltem egy okos emberrel, aki üzenetet küldött”. Na, erre még kíváncsi vagyok – de sajnos a szónok semmi lényegessel és érdekessel nem folytatja, csak pár közhelyet mond üzenetképpen, arról, hogy milyen fontos a kiratás. Az mondjuk amúgy valóban fontos lenne: de ennek dacára már inkább ilyen kis unaloműző momentumok jellemzik a rendszerváltó tüntetések hevével indult egybegyűléseket a bihari megyeszékhelyen. Összességében szűnőben vannak a rendszerellenes tüntetések Nagyváradon is. Ahogy azt az előremutató önszerveződés hiánya, a hatalommal tárgyaló vezetők kijelölésének és az összesített, egységesített konkrét követelések kidolgozásának elmaradása, a reprezentativitás hiánya, meg a (tömeg)lélektan is előre vetítette, nem beszélve a jelenlegi romániai politikai status quóról, egyre kevesebben járnak ki a demonstrációkra. Bukarestben tízezrek helyett már e hét elején ezrek tüntettek csak, majd már csak százak – és ehhez hasonlóan kihunyóban vannak az akciók Váradon is. Kedd este tehát már csak maroknyian gyűltek össze az ismeretlen katona szobránál. Ők azonban elszántak, azt mondják, folytatják. Végül nekilendültek ezúttal is, mint minden este: rendszerellenes jelszavakat skandáltak, transzparenseket tartottak a magasba – és azt mondták, akármennyien, de továbbra is követelni fogják az ország megtisztulását.

Szeghalmi Örs