Elhalasztották a kilakoltatásokat

Nagyvárad – Több család kilakoltatásáról kellett volna dönteniük a városatyáknak a Helyi Tanács ülésén. A polgármester mellette foglalt állást, azonban a tanácsosok elhalasztották a döntést.

Amint a tervezethez mellékelt szakjelentésben áll, a Voltaire u. 2 és 2A alatt 96 lakrész található, ahol különösen rossz anyagi helyzetben lévő családok laknak. Öt család közülük „különösen nagy hátralékokat” halmozott fel és a lakrészeket sem gondozzák megfelelően. A mellékletben a tartozások összegei is szerepelnek: 320, 240, 630, 120 és 180 lej. Mindezek miatt „halaszthatatlanul fontos” az említett családok mihamarabbi kilakoltatása, olvasható a szakjelentésben. Egy 2010-ben megszavazott egyezmény szerint pedig a szerződés felbontható határidő előtt is, amennyiben két egymást követő negyedévben a bérlők nem fizetik a bérleti díjat a késedelmi hátralékokkal együtt.
Ritli László Csongor RMDSZ-párti helyi tanácsos a tegnapi tanácsülésen kifejtette: jobb lenne ezt a tervezetet áprilisra vagy májusra halasztani, nem lenne helyes pont iskolakezdés idején, illetve kevéssel a tél beállta előtt kilakoltatni a családokat.
„Kérem önöket, hogy szavazzák meg a kilakoltatást, hiszen hat hónapja nem fizetik a közköltségeket és a csekély bérleti díjat sem. Ha ez megtörténik, átadhatjuk a lakásokat olyan családoknak, akiknek szintén vannak gyerekeik és akik lelkiismeretesen fizetnek” – mondta Ilie Bolojan polgármester, aki szerint teljesen elfogadható, hogy ha egy család hat hónapon keresztül nem fizeti tartozásait, akkor a Nagyváradi Ingatlankezelő (AIO) kezdeményezze a kilakoltatásukat.
Először a Ritli László Csongor által előterjesztett módosításról szavaztak a tanácsosok: 14 igen és 13 nem szavazat mellett a tervezet elhalasztásáról döntöttek.

Neumann Andrea