Elégedetlen a környezetvédelmi miniszter

Elégedetlen a környezetvédelmi miniszter
Nagyvárad – Csütörtökön Bihar megyébe látogatott Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter. Délután a prefektúra székhelyén a szaktárcának alárendelt igazgatóságok vezetőivel találkozott.

Csütörtökön Bihar megyében járt Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter. Délután a prefektúra székhelyén a szaktárcának alárendelt igazgatóságok vezetőivel találkozott. Arra kérte őket: készítsenek leltárt a hatáskörükbe tartozó területek jelenlegi helyzetéről és vázolják fel a 2010-2012 időszakra vonatkozó elképzeléseiket. Tanúsítsanak több kezdeményezőkészséget és legyenek aktívabbak. Jelezzék bátran a minisztériumnak a problémáikat, és főleg pályázzanak többet, éljenek a vissza nem térítendő támogatások nyújtotta lehetőségekkel.

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Környezetőrség képviselőinek azt tanácsolta Borbély László, hogy figyeljenek jobban oda azokra a térségekre, melyek potenciális veszélyzónát jelentenek. “A Szektoriális Operatív Program és a Környezetvédelmi Alap keretében is rengeteg megpályázható pénzösszeg áll rendelkezésre, nem értem az önök által tanúsított érdeklődéshiányt, a passzív magatartását.”-háborgott. Hangsúlyozta: nem csupán akkor kell közbelépni, amikor már megtörtént a katasztrófa, hanem a megelőzés is fontos, mert a lakosság egészségéről van szó.

Szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban megjegyezte: addig is lehet tenni valamit, amíg elkészülnek az eurokonform szeméttelepek. Meg kell találni a rendszer gyenge láncszemét, a műanyagpalackokat pedig elkülönítve kellene tárolni, ehhez még eurómilliókra sincs szükség.

Az Erdészeti Hivatal vezetőit arra utasította a miniszter, hogy tisztázzák az erdőutak helyzetét, és készítsenek hatástanulmányokat. Ne üljenek ölbe tett kézzel, hanem legyenek felkészültebbek, mert különben lejár a pályázatok benyújtási határideje. Az akcióikat hangolják össze, az erdősítésre pedig készítsenek koherens és átlátható programokat. A hektáronkénti ár ne haladja meg a 35 ezer lejt, és lehetőleg ne forduljanak elő olyan szabálytalanságok, melyek mostanában megtörténtek (a letett 130 projekt közül 29 esetében 45.000- 75.000 lej között volt a hektáronként ár).

Ciucur Losonczi Antonius