Elfogták Karadzicot – a vádlott egy Boszniában lelőtt katona nevét vette fel

Radovan Karadzic egy 15 éve, a boszniai háború idején megölt katona neve alatt bujkált Belgrádban, útlevelét pedig tíz éve a szerémségi Ruma városában állították ki számára – írta csütörtökön a szerbiai sajtó.

Több belgrádi napilap – a nyomozó szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva – egybehangzóan azt írta internetes kiadásában, hogy a legkeresettebb hágai szökevény a Szarajevóban 1993-ben megölt Dragan Dabic nevét vette fel. Az 1954-ben született fiatalembert orvlövészek lőtték le. A nevére szóló személyi igazolványt 1998-ban a rumai rendőrségen állították ki Karadzic számára.

A belgrádi újságok emlékeztetnek arra, hogy egy másik hágai vádlott, Stojan Zupljanin – akit június 11-én tartóztattak le Pancsován (Pancevo) – ugyancsak egy elhunyt személy, Branislav Vukadin nevére kiállított személyi igazolvánnyal bujkált. Elfogása után Zupljanin váltig azt állította, hogy ő nem az, akit keresnek, de végül DNS-vizsgálattal azonosították.

A Danas szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy ugyanaz a “támogatói hálózat” juttatta hozzá Zupljanint a Bácspalánkon kiállított hamis papírokhoz, amelyik Karadzic hamis igazolványát is kiállította. A személyi igazolvány igényléséhez szükség van anyakönyvi kivonatra, illetve a szerbiai állampolgárságot igazoló dokumentumra is. Mivel mind Zupljanin, mind Karadzic a Vajdaság területén jutott hozzá hamis papírjaihoz, a tartományi parlament nemzetbiztonsági bizottsága részletes magyarázatot kíván kérni a történtekre az illetékes hatóságoktól.

Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság ügyésze a Vecerjne Novosti című napilapnak azt mondta, hogy Karadzic nyilvánvalóan akkor vette fel új identitását, amikor “az ő párttársai voltak hatalmon a boszniai Szerb Köztársaságban, és Szerbiában is kedvező volt ehhez a légkör”.

A Politikai című napilap tudomása szerint a hágai Nemzetközi Törvényszékért felelős akciócsoport olyan információk birtokában jutott, hogy a “boszniai mészáros” előzőleg szerbiai kolostorokban rejtőzködött. A Blic viszont internetes oldalán emlékeztet arra: sokáig tartották magukat a Vajdaságban olyan híresztelések, hogy a másik, igencsak keresett hágai szökevény, Ratko Mladic volt boszniai hadseregparancsnok gyakori vendége volt a Fruska Gora-i kolostoroknak a Szerémségben. Két évvel ezelőtt Mladic állítólag a Ravanica kolostorban járt, és a Blicet informáló források nem zárják ki, hogy Karadzic és Mladic akkoriban néhányszor találkozott is egymással itt.

A Danas megszólaltatja Karadzic ügyvédjét, Svetozar Vujacicot, aki szerint védence rendkívül jó lelki állapotnak örvend, leborotválta már a szakállát és lenyírta hosszú haját, s most úgy néz ki, mint 13 éve, mielőtt illegalitásba vonult.
A Slobodna Dalmacija közben azzal az értesüléssel rukkolt elő, hogy hamis okmányaival Karadzic 2006-ban Split környékén nyaralt, s azt tervezte, hogy idén is a horvát tengerparon vakációzik. A horvát napilap szerint az álnevén, Dabicként nyaraló Karadzic tíz napra bérelt egy apartmant Ciovo szigetén. A tulajdonosok most felismerték a fotóról néhány éve náluk járt fizetővendégüket, és a vendégkönyben is megtalálták a Dragan Dabic nevet. (MTI)