Elfogadva a reform

Lejárt az a határidő, ameddig indítványt lehetett volna benyújtani az ellen a törvénykezdeményezés ellen, amelyet a kormány fogadott el nemrégiben felelősségvállalási eljárással s amely a névreszóló voksolási rendszer bevezetését foglalja magában.

Mint arról beszámoltunk, a kabinet hétfőn folyamodott a felelősségvállalás módszeréhez az üggyel kapcsolatban, s amennyiben indítvány született volna a készülő jogszabály ellen, az arról való szavazás egyben a kormányról szóló újabb bizalmi voksolást jelentett volna.


Mivel azonban tegnapig egyetlen indítvány sem érkezett, nem csak a kabinet marad, hanem a névreszóló voksolással kapcsolatos törvény is elfogadottnak tekintendő.

A törvényt most az Alkotmánybíróságnál lehet megtámadni öt napon belül, s ha ez nem történik meg, az elnökhöz kerül, kihirdetésre. Traian Basescu azonban tudatta, nem elégedett a jogszabályban foglalt reformokkal, ezért addig húzza majd a kihirdetést, ameddig tudja. Az elnök vissza is küldheti a jogszabályt a törvényhozásnak újratárgyalásra.