Elfogadták Nagyvárad költségvetését

Több óráig tartott Nagyvárad költségvetésének vitája ma a Helyi Tanácsban. Végül négy liberális tanácsos kivételével a testület jóváhagyta a javaslatokkal kiegészített költségvetést.

Elsőként Mihai Groza polgármester szólalt fel, aki elismerte, hogy mások miatt gondjaik akadtak a költségvetés összeállításánál. És bár demokrataként nem akart politikai színezetet adni kijelentésének, de példái a liberális többségű kormányt érintették. A kormány döntése alapján 87 milliárd régi lejt vesztenek, amiatt, hogy az ingatlan és telekeladások utáni adók nem a helyi költségvetést gazdagítják, a Hőerőműnek még a tavalyi 36 milliárd lejes széntámogatást sem fizették ki stb. Emiatt kénytelenek voltak az idei költségvetést a fontossági sorrendek alapján átszervezni: közszállítás, zöldövezetek fenntartása, tanintézetek, kórházak beruházásai, stb.

Mihai Manea, PLD-s tanácsos hosszasan olvasta fel módosító javaslatait, amit egyébként írásban már benyújtott. A polgármester tételesen válaszolt a felvetéseire. Florian Pantea (PRM) kozmetikázottnak nevezte a költségvetést, mivel szerinte az törékeny és nem bizotsítottak a bevételi források. Azt javasolta, hogy csökkentsék a beruházásokat. Huszár István javaslatát egy új nagypiaci vásárcsarnok építését ennek ellenére elfogadta a testület