Elfogadták: itt a dohányzás tiltása

Elfogadták: itt a dohányzás tiltása
Egyesek szerint a dohánylobbi miatt, mások szerint a hazai törvényhozás szokásos összevisszasága miatt, de nagyon nehezen megy a dohányzás betiltása minden zárt, nyilvános területen. Ám most előrelépés van.

Váratlanul adódott döntő fejlemény tegnap a dohányzás egyes helyeken való betiltása ügyében. Mint arról akkoriban beszámoltunk, a vonatkozó jogszabály tervezetét hol felvették napirendre a parlamentben, hol pedig a szavazás előtt lekapták onnan. Ez egyre többek tiltakozását váltotta ki, és döntést szorgalmaztak már a parlamenttől, közben azt találgatva, ebben az ügyben például mi lehet az ingadozás oka. Nos, tegnap újabb fejlemény adódott: egyszer csak ismét napirendre tűzték a törvénytervezetnek a vitáját, pedig most már arra lehetett számítani, hogy ez csak az ünnepek után lesz. 164 igen, 20 nem szavazat és 26 tartózkodás mellett el is fogadta azt a képviselőház. Ami azért is alapvető, mert ebben az ügyben ez volt a döntő ház, nem a szenátus. Ez utóbbi amúgy már régebben elfogadta. Így az a törvény, ami többek között betiltja a dohányzást minden nyilvános zárt térben, immár csak kihirdetésre vár. A törvény ugyanis azután lép életbe, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti. (Ha csak a jogszabályt meg nem támadják az Alkotmánybíróságon.)

Adatsorok

Ugyanakkor fontos elem lesz, hogy miként alkalmazzák majd ezt a törvényt is, azaz a gyakorlatba ültetésen is sok múlik. Például már 2013 óta tilos rágyújtani a parkokban, illetve az egyetemek, iskolák és kórházak környékén – ám gyakorlatilag ennek betartását sem ellenőrzik, és büntetni is csak nagyon esetlegesen szoktak. Azt a szigorítást sem magától hozta Románia, hanem egységes uniós gyakorlathoz alkalmazkodott. Az Európai Unióban ugyanis évente közel 80 ezren halnak meg a passzív dohányzás miatt, éppen ezért az Európai Bizottság szigorította előírásait, és 2013-tól tilos lett a legtöbb közterületen cigarettázni az összes tagországban. Érdekesség, hogy míg például az USA-ban az elmúlt években a dohányosok több mint felének sikerült leszoknia a cigarettáról, Romániában ez az arány alig éri el a 12 százalékot – pedig felmérések szeint 70-80%-uk szeretne leszokni. Az ország felnőtt lakosságának 26,2 százaléka dohányzik, közülük is inkább a fiatal felnőttek, azaz a 30 év alattiak és a 30–39 év közöttiek. A dohányosok többsége havonta átlagosan 300 lejt költ szenvedélyére.
A tegnap elfogadott törvényt amúgy még 2011-ben nyújtották be. Ehhez érkeztek menet közben módosító indítványok, amelyek közül a legfontosabb az volt, amelyik gyakorlatilag az összes zárt nyilvános térben betiltja a dohányzást. Például a PSD-elnök Liviu Dragnea azt tudatta, ő is dohányos, mégis támogatja a tiltást, a tegnapi szavazás előtt felszólaló PNL-s parlamenti képviselő, Horia Cristian pedig jelzete: „itt az ideje, hogy Románia e tekintetben is csatlakozzon Európához”.

Szeghalmi Örs