Elfogadták Bihar megye költségvetését

Elfogadták Bihar megye költségvetését
Kedden személyeskedésektől sem mentes vita közepette elfogadták a megye költségvetését. A Tanács rendes havi közgyűlésén a másik konfliktusos téma az ipari parkok helyzete volt. A liberálisok azt is kifogásolták, hogy túl sok pénz van szánva kultúrára.

Tizennyolc szavazatra volt szükség Bihar megye, illetve az önkormányzatnak alárendelt intézmények idei, 482,6 millió lejes költségvetésének az elfogadásához. Végül 19 vokssal és 1 tartózkodás mellett lett elfogadva a vonatkozó előterjesztés úgy, hogy a liberálisok közül Peti Iosif igennel szavazott, Cornel Borza pedig tartózkodott. Ehhez az is kellett, hogy korábban az összeférhetetlenségi problémákat a megye vezetése megoldotta.

Traian Bodea, a Bihar Megyei tanács ALDE-s alelnöke arra hívta fel a figyelmet: az előzői évinél 11,8 százalékkal nagyobb a 2019-es büdzsé, ami 51 millió lejes többletet jelent. A legjelentősebben a fejlesztési tétel bővült, 95 millió lejről 166,8 millió lejre, ami több mint 71 millió lejes növekmény. Több pénzt irányoztak elő az utak korszerűsítésére, illetve javítására is, 42 millió lejt a korábbi 22 millió lej helyett, és 100 kilométer új aszfaltszőnyeg lefektetését tervezik.

Gal Calin liberális tanácsos jelezte: ő úgy látta az anyagban, hogy a tanács két panziót (a Contele Draculát és a Miramontét) akar megvásárolni, és emiatt kérdőre vonja az önkormányzat vezetését. A feszült hangulatra jellemző, hogy hevesen reagált erre Ioan Mang PSD-s alelnök, aki gesztikulálások közepette először megjegyezte, hogy „ez az ember bolond”, majd pár pillanat múlva némileg lecsillapodva, „csupán” hazugságnak nevezte a liberális felszólaló állítását. Később Gal Călin azt kezdte el firtatni: miért kap a mezőtelegdi ipari park szerinte 3,3 millió lejt, és a létesülő két új ipari park 7 millió lejt, valamint egyáltalán miért van szükség ipari parkra Paptamásiban és Drágánfalván, „tán csak nem azért, mert ott RMDSZ-es és PSD-s polgármesterek vannak?”

Pásztor Sándor tanácselnöknek szünetet kellett elrendelnie ahhoz, hogy a liberálisokat meg tudja arról győzni a koalíció, hogy a Gal által hangoztatott összegek nem valósak, mivel Telegdnek 5,3 millió lej van előirányozva, Székelyhídnak 3,3 millió lej, Paptamásinak és Drágánfalvának pedig semmi. Ugyanakkor Drágánfalvára azért esett a választás, mivel a közeli Belényes jogi vita miatt nem tudott felajánlani egy 10 hektáros területet, míg Paptamásiban a kiszemelt 7 hektáros terület közművesítve van.

– Az ipari parkokkal most eljutottunk oda, hogy Telegden építkezünk. Zajlik a kivitelezés, és az év végéig be szeretnénk fejezni az első, Váradon kívüli Bihar megyei ipari parkot, azt, melyet a semmiből indítottunk el. Székelyhídon szintén megvan az ipari park státus, megcsináltunk minden műszaki dokumentációt. Most tendereztetjük a kivitelezést, és be szeretnénk fejezni ez év végéig, jövő tavaszig. Ehhez kellett ma pénzt bevinni a Megyei Tanács részéről az ipari parkok részvénytársaságába. Ez vitákat szült, mert láthatóan a PNL ezt nem akarja. Hogy miért nem, azt mi sem pontosan értjük,valószínűleg egész egyszerűen csak dacból nem, hogy ne az legyen, amit a koalíció akar. Tizennyolc szavazat volt szükséges, de létezik egy bukaresti jogerős döntés egy ottani ügyben, ami az ilyen típusú tőkeemelést kétharmadhoz köti, és a liberálisok erre próbáltak hivatkozni. Ugyanakkor viszont a mi szabályzatunk „tizennyolcas”, amit éppen a liberálisok ellenkezése miatt nem sikerült „huszonnégyesre” módosítani, így tulajdonképpen most a saját csapdájukba estek bele. Persze az is ott van a pakliban, hogy a PNL a határozatunkat bírósági úton megtámadja, ahogy már máskor is megtette, ez esetben meg kell várni ennek kimenetelét- nyilatkozta az ülés után az RMDSZ-es elöljáró a Bihari Naplónak.

Kultúra

A liberálisok részéről Gheorghe Neag is hozzászólt a költségvetési vitához, ő azt kifogásolta, hogy három kulturális intézménynek, a Regina Maria és a Szigligeti színházaknak, valamint a filharmóniának megítélésében túl nagy összeg lett elkülönítve. Azt a meggyőződését fejezte ki hogy jó, jó, kell művelődni, de azért vannak a kultúránál fontosabb dolgok is, amire költeni lehetne. Viszontválaszában Pásztor Sándor elmagyarázta neki: az utóbbi időben nőttek a bérkiadások, a Szigligeti Színház benne van egy RO-HU-s projektben, a filharmóniának pedig renoválni kell a homlokzatát és a tetőzetét.

ADD elnevezéssel korábban létrejött egy fejlesztési szövetség, mely a Bihar megyei városokat tömöríti, kivéve Nagyváradot. Nemrég Pásztor Sándor találkozott mind a kilenc érintett polgármesterrel, és megegyeztek abban, hogy az idén fejlesztik a tanügyi intézményeiket. Határozat született, hogy a Megyei Tanács 100 ezer euró plusz áfás összeget utal ki minden ilyen városnak, mely vonatkozhat iskolafelújításra, festésre, laboratóriumi és sportfelszerelésekre. Szintén ehhez kapcsolódik, hogy kihasználva a kétharmados igényt, a liberális párt több hónapja folyamatosan akadályozza a koalíció azon projektjét, hogy buszpályaudvarok létesüljenek a megyében, Székelyhídon, Margittán és Belényesben. Ezt most úgy triblizte ki a megye vezetése, hogy a buszpályaudvarokat az ADD-n keresztül fogja kivitelezni. A költségvetésben kiutalt ezen célra pénzt a fejlesztési ügynökségnek, s így immár nincs szükség a kétharmadra. Megvan a tanmedencékre a kormányfinanszírozás, s szintén jó hír, hogy még újabb három medenceépítés indulhat el.

A liberálisok az ellen is szavaztak, hogy a Bihar Megyei Tanács és az Alma Mater Alapítvány társulásával folytatódjanak a tavaly elkezdett közérdekű, távhő-korszerűsítési munkálatok az Ady Endre Líceum udvarán, de mivel csak 18 szavazatra volt szükség, ezen napirendi pont átment.

Továbbra se tehette le a liberális Carmen Pantiş az esküjét, és szintén várat magára a megye köz- és magánvagyoni leltárának az aktualizálása. A testület viszont egyhangúlag jóváhagyta a stratégiai egészségügyi projekt következő ütemének megvalósítását.

Ciucur Losonczi Antonius