Elfogadták Bihar megye büdzséjét

Elfogadták Bihar megye büdzséjét
Kedden rendes havi közgyűlését tartotta a megyei önkormányzat képviselő-testülete. A költségvetést egyhangúlag elfogadták, viszont több pontnál ismét akadékoskodtak a liberálisok.

Rögtön az első napirendi pont a Megyei Tanács struktúráját, illetve az alárendelt intézményeket érintő 2017-es költségvetés-tervezetre vonatkozott, melyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott, bár a liberálisok megjegyezték, hogy ők másképpen képzelnék el a büdzsét. Az előirányzott közel 4 százalékkal nagyobb a tavalyinál úgy, hogy Pásztor Sándor tanácselnök nem akart egy olyan költségvetést, mely 20-25 százalékkal elrugaszkodik a valóságtól, elkerülendő azt, hogy aztán az év közepe fele negatív kiigazításokat kelljen eszközölni. Körülbelül 30 százalékban befektetési jellegű munkálatokra van elkülönítve pénzösszeg: például utakat próbálnak rendbe tenni, befejezik a múzeumépület restaurálását, felújítják a lakossági nyilvántartó hivatalt, a hozzájuk tartozó speciális iskolákat stb. Azt még a PNL-sek is megdicsérték, hogy a repülőtéren lehetővé teszik egy új terminál építését. Új fejezet 2017-ben, hogy népszerűsítik Bihar megyét olyan helyeken is, ahova közvetlen repülőjáratok indulnak. Emellett finanszíroznak kulturális programokat is, melyekből több lesz az idén, valamint biztosítják az alárendelt intézmények működését. Remény van ugyanakkor arra, hogy a nyár folyamán pozitív kiigazítással tudnak élni, és várhatóan még húsvét előtt az önkormányzatok irányába történő pénzleosztást is meg tudják ejteni. Amúgy a tavalyi bevételek a vártnál nagyobbak lettek, ami azt jelenti, hogy pénzt sikerült behozni a rendszerbe.

A liberálisok destruktív magatartása miatt nem ment át viszont az az előterjesztés, hogy a Körösvidéki Múzeum kezelésébe kerüljön egy szivattyúház és egy víztartály az Armatei Române utca 1/A. szám alatt. Ezt a Katasztrófavédelmi Felügyelőség sürgeti, de ezzel együtt nincs veszélyben a múzeum új épületének felavatása. Információink szerint erre május 18-án kerül majd sor, mely ünnepségre Pásztor Sándor meghívta a román, magyar és moldáv kulturális minisztert/államtitkárt is, illetve egy kiállításra kérte fel a debreceni Déri Múzeumot. Névre szóló szavazás volt, és a liberálisok közül volt aki azt mondta, hogy nem ért egyet, de olyanok is akadtak, például Ionel Avrigeanu frakcióvezető, akik egyszerűen megnémultak. Arra sem adtak magyarázatot a PNL-sek, hogy miért ellenzik a megye leltárának aktualizálását, noha a szakbizottságokban még nem emeltek kifogást, és az Állami Számvevőszéknek kéri ezt.

Elkaszálva

Dacian Foncea tanácsos több előterjesztésnél is azt állította, hogy a szabadelvűek nem kapták meg e-mailben a határozattervezeteket, és ezért nem tudták ezeket tanulmányozni, miközben Carmen Soltănel jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik szóba került előterjesztés már március 24-e óta fenn van az intézmény honlapján.

A liberálisoknak azt is sikerült elkaszálniuk, hogy meg legyen hosszabbítva a Megyei Tanács és a Prefektúra közötti azon haszonbérleti szerződés, melynek tárgya az az ingatlan, ahol az útlevél, illetve a gépjárművek bejegyzésével működő osztályok működnek.

Átmentek viszont távolsági buszjáratok üzemeltetésének engedélyeztetései a Belényes- Bors, Székelyhíd-Bors, Szalárd-Bors, Nagyvárad-Bors, Érsemjén-Érmihályfalva, Érkörtvélyes- Érmihályfalva, Érkörtvélyes-Érsemjén-Érmihályfalva, valamint a Nagyvárad-Bors útvonalakon. Eldőlt továbbá az is, hogy a Megyei Tanács költségvetéséből legyen részfinanszírozva útszakaszok felújítása és korszerűsítése az Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű európai uniós projekt keretében. A liberálisok ellenszavazata mellett ugyanakkor a testület megszavazta, hogy a Megyei Tanács megfellebbezi azt az elsőfokú bírósági döntést, mely a PNL javára leszögezte, hogy nem törvényes módon lett megválasztva tavaly nyáron az önkormányzat elnöke és két helyettese. Arról is szavaztak, kik képviseljék Bihar megyét bizonyos testületekben, az RMDSZ Kéry Hajnalt jelölte a Bihar Megyei Iskolai Szakmai és Orientációs Bizottságba.

Ciucur Losonczi Antonius