Elfogadták a megye pótköltségvetését

Elfogadták a megye pótköltségvetését
Nagyvárad- Hétfő délelőtt a megyeháza dísztermében rendkivüli ülést tartott a Bihar Megyei Tanács. A képviselőtestület huszonkét igen és négy ellenszavazattal elfogadta az idei pótköltségvetést.

A határozat ellen a Demokrata-Liberális Párt (PDL) frakciójának jelen levő négy tagja szavazott. Többek közt azt sérelmezték: miért szerepel a tervezetben a kiegyenlített költségvetés elnevezés és miért nem a havi rendes közgyűlésen voksolnak a büdzséről. A végül huszonkét szavazattal elfogadott dokumentumban 271,3 millió lej szerepel úgy a bevételi, mint a kiadási oldalon. Forrásként vannak megjelölve a saját tevékenységből származó jövedelmek (2,2 millió lej), a nyerességadóból elkülönített kvóta (50 millió lej), a saját költségvetés kiegyenlítésére szánt összegek (25,5 millió lej), a decentralizációval járó költségek áfájából elkülönített összegek (73 millió lej), a megyei utakra kifizetett áfából elkülönített összegek (17,3 millió lej), a költségvetés-kiegyenlítés áfájából elkülönített összegek (14,6 millió lej), a fogyatékkal élők juttatásainak finanszírozása (62,8 millió lej), az egészségügyi-szociális központok állami finanszírozása (1,8 millió lej), az agrárkamarák központi támogatása (1 millió lej), az EU-s projektek finanszírozása (20,1 millió lej), a kifizetésekre kapott uniós pénzek (2,1 millió lej), valamint a turisztikai beruházások állami támogatása (300 ezer lej).
 
Kiadási tételek
 
A kiadási tételek közt megtalálhatóak: az intézmény működtetésével járó költségek (10,5 millió lej), egyéb általános közkiadások (1,1 millió lej), a köztartozásokat és a kölcsönöket érintő tranzakciók (12,9 millió lej), általános jellegű átutalások (300 ezer lej), védelem (360,1 ezer lej), közrend és nemzetbiztonság (9,4 millió lej), tanügy (38,5 millió lej), egészségügy (1,8 millió lej), kultúra, szabadidő és vallás (29,8 millió lej), szociális biztonság (120,4 millió lej), általános gazdasági és kereskedelmi tevékenységek (5,6 millió lej), mezőgazdaság (1 millió lej), szállítás (33,1 millió lej), illetve egyéb gazdasági tevékenységek (6 millió lej).
 
Ciucur Losonczi Antonius