Elfogadta az új választási törvényt a román szenátus

Elfogadta az új választási törvényt a román szenátus
Elfogadta a román szenátus szerdán az új parlamenti választási törvényt, amelynek értelmében a román állampolgárok ismét arányos, megyei pártlistás választási rendszerrel küldenek képviselőket és szenátorokat a kétkamarás bukaresti parlamentbe.

A választási reformcsomagot előkészítő különbizottság javaslatát elfogadva a szenátorok megszavazták, hogy 73 ezer állampolgárra jusson egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor. Ez a képviseleti norma 308 fős képviselőházat és 134 tagú szenátust eredményez. Rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbség egy-egy képviselője jut kedvezményesen mandátumhoz, valamint a külföldön szavazó román állampolgárok további négy képviselőt és két szenátort küldenek a bukaresti törvényhozásba.
A parlamenti küszöb ötszázalékos marad a listát állító pártoknak. A két pártból álló választási szövetségek számára a küszöb nyolcszázalékos, a három pártból álló koalícióké kilenc, míg a négy vagy több politikai alakulat összefogásával létrehozott választási szövetségnek az országos szinten leadott voksok tíz százalékát kell megszerezniük.
A regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb is könnyíti. Biró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek elmondta: az RMDSZ által kezdeményezett alternatív lehetővé teszi, hogy azok az országos szinten öt százalék alatt teljesítő politikai alakulatok is bejussanak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.
Az RMDSZ szenátora szerint a magyarság számára az a legfontosabb a – 2008 előtt is alkalmazott – pártlistás választási rendszerhez való visszatérésben, hogy a közösségnek a leadott szavazatai arányában lesz parlamenti képviselete, és egyetlen szavazat sem vesztődik el, minden voks mandátumot gyümölcsözik. Megjegyezte: ez a rendszer valamivel jobb esélyt biztosít a 2004-ben és 2008-ban alkalmazott egyéni választókerületes rendszernél arra, hogy a szórványmagyarság voksai abban a megyében hasznosuljanak, amelyben leadták őket.
Biró Rozália elmondta: az RMDSZ a bizottsági vitában támogatta azt a liberális javaslatot, hogy duplázzák meg a külföldi választókerület képviselőinek és szenátorainak számát, mivel akkor nagyobb esély lett volna arra, hogy a Magyarországon, vagy másutt élő, román állampolgársággal rendelkező magyarok saját képviselőt juttassanak a bukaresti törvényhozásba, voksuk egyébként mindenképpen hasznosul, hiszen az országos kosárból visszaosztásra kerül.
Az RMDSZ politikusa szerint kevés esély van arra, hogy a képviselőház bármit is változtasson a törvényen, amelyet szerinte jó eséllyel az alsóházban is még a tavaszi ülésszakban elfogadnak.