Elfogadta a szenátus az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény módosításait

Elfogadta a szenátus az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény módosításait
Döntő házként fogadta el szerdán a szenátus az alkotmánybíróság működését szabályozó, 1992/47-es törvény módosításait, amelyek a taláros testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak.

A nemzeti kisebbségeket képviselő Adnagi Slavoliub által előterjesztett törvényjavaslat értelmében az alkotmánybírák ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, illetve őrizetbe vételi, letartóztatási vagy házkutatási parancsot kiadni a nevükre, hogy azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma.

A szenátus 81 támogató, 19 ellenszavazattal és 4 tartózkodással fogadta el szerdán a tervezetet a képviselőház által megszavazott változatban, elutasítva a felsőház jogi bizottságának véleményezését.

“Az alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, őrizetbe vételi, letartóztatási, házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, miután azt jóváhagyta Románia Alkotmánybíróságának plénuma, az igazságügyi miniszter kérésére, akit a legfőbb ügyész kér fel erre. A jóváhagyáshoz az alkotmánybíróság tagjai kétharmadának szavazatára van szükség, miután meghallgatták az érintett bírát’ – olvasható az elfogadott törvényszövegben.

Eugen Nicolicea szociáldemokrata képviselő javaslatát, miszerint “a parlament két háza a házbizottság javaslatára és a jogi bizottság ajánlásával azt a személyt nevezi ki az alkotmánybíróság tagjává, aki megkapja a jelen lévő tagok többségének szavazatát’, 2016. június 28-án fogadta el hallgatólagosan a képviselőház. Most a szenátus 93 támogató és 11 ellenszavazattal hagyta jóvá azt.

www.agerpres.ro