Elfogadta a román kormány a lakossági gázár liberalizálásának ütemtervét

Elfogadta a román kormány a lakossági gázár liberalizálásának ütemtervét
Elfogadta a román kormány szerdán a lakossági gázár liberalizálásának legújabb ütemtervét, amely szerint 2020 áprilisáig mintegy 69 százalékkal drágul a gáz megawattórája.

Romániában az ipari fogyasztók esetében már nem szabályozzák a gáz árát. A lakossági fogyasztók esetében eredetileg 2018-ig kellett volna liberalizálni az árakat, de Bukarest elhalasztotta ezt az időpontot, és 2021-ig tartó ütemtervről állapodott meg nemzetközi hitelezőivel.
A kormány szerdai közleménye szerint a drágítás ezentúl nem negyedévenként vagy félévenként, hanem éves ütemben fog lezajlani, és az eredetileg betervezett áremelkedés így három év helyett hat év alatt várható.
A belföldi kitermelésű gáz megawattóránkénti ára szerdától 53,3 lejről 60 lejre emelkedett. 2016 júliusától az egységenkénti ár 66 lejre növekszik, egy évvel később pedig 72 lejre.
A kormány szerint 2018 áprilisában lehetőség nyílik újratárgyalni a gáz árát, tekintettel arra, hogy a hatéves időszak hosszú, ugyanakkor előrevetítették a gázdrágulás további ütemtervét. Így 2018 áprilisától megawattóránként 78 lej lakossági gázárral számolnak, ami egy év múlva 84 lejre nő, majd 2020 áprilisában eléri a 90 lejt.
A közlemény szerint a liberalizálási ütemterv meghosszabbításakor figyelembe vették, hogy a földgázfogyasztás csökken Romániában az ipari fogyasztás visszaesése és a különböző energiahatékonysági programok miatt. Emellett az áramtermelők gázigénye is csökkent a megújuló energiaforrás-kapacitások beüzemelése következtében, és az importgáz iránti kereslet is csökkent. Ez utóbbi fogyasztása a 2013-ban jegyzett 15 százalékról 7 százalékra csökkent tavaly.