Elfogadta a kormányfő Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkárának lemondását

Raed Arafat
Raed Arafat
Emil Boc miniszterelnök aláírta Red Arafat azon kérelmét, miszerint lemond az Egészségügyi Minisztériumban betöltött helyettes államtitkári tisztségéről. Ezzel hivatalossá vált a helyettes államtitkár lemondása.

 

 

 

Raed Arafat mai sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy nem töltheti be többé ezt a tisztséget az Egészségügyi Minisztériumban, ugyanis álláspontja a sürgősségi ellátás tervezett jövőjét illetően nem egyezik a szaktárca hivatalos álláspontjával. A vitát a közvitára bocsátott új egészségügyi kerettörvény tervezete váltotta ki. A leköszönő helyettes államtitkár szerint az új törvénytervezet azon előírása, miszerint a jövőben a magánszféra számára is lehetővé válik a sürgősségi ellátás biztosítása, kedvezőtlenül befolyásolja a romániai sürgősségi ellátást.

 

 Raed Arafat a téma kapcsán hétfő este az egyik romániai hírcsatorna élő adásában telefonos vitát folytatott Traian Basescu államfővel, aki azzal vádolta a helyettes államtitkárt,a romániai Rohammentőszolgálat (SMURD) alapítóját, hogy akadályozza az egészségügyi reformot és félretájékoztatja a közvéleményt a készülő kerettörvény sürgősségi ellátásra vonatkozó fejezetével kapcsolatosan. 

„Erkölcsi kötelességem, hogy lemondjak ilyen körülmények között, bár többen felhívtak telefonon és kérték, hogy maradjak, mivel a rendszeren belül hatékonyabb lépéseket tehetek a sürgősségi ellátás jelenlegi formájában való megőrzése érdekében. Nem maradhatok, annál is inkább, hogy ebben a kérdésben véleményem nem egyezik a szaktárca hivatalos álláspontjával” – nyilatkozta Raed Arafat leköszönő helyettes államtitkár.

„Sajnálattal vettem tudomásul Raed Arafat úr döntését, de el kellett fogadnom a lemondását” – nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter, miután hosszasan egyeztetett a helyettes államtitkárral, de nem sikerült meggyőznie, hogy döntését megváltoztassa.