Elfogadta a kormány a Nemzeti Elosztási Tervet

A Környezetvédelmi Minisztérium javaslatára január 16-i ülésén a kormány elfogadta azt a kormányhatározatot, amely Románia 2007-re, valamint a 2008-2012 időszakra vonatkozó Nemzeti Elosztási Tervét szabályozza – jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter Bukarestben.

A Nemzeti Elosztási Terv (National Allocation Plan) az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátásra vonatkozik. Meghatározza a kiosztandó kibocsátási egységek teljes mennyiségét, illetve az egyes létesítményekre és iparágakra jutó kibocsátási egység-mennyiséget. A ma elfogadott Nemzeti Elosztási Terv értelmében a kibocsátott egységek teljes mennyisége 2007-ben nem haladhatja meg a 74,8 milliót. A 2008-2012 időszakban az évente megengedett teljes kibocsátási egység-mennyiség 75,9 millió.

A Nemzeti Elosztási Tervet december 13-án nyújtották be jóváhagyásra az Európai Bizottsághoz, miután azt október folyamán a Bizottság utasításainak megfelelően módosították. Az Európai Bizottság ugyanis elrendelte, hogy 2007-ben 10,8%-al, a 2008-2012-es időszakban pedig 20,7%-al csökkentsél a kibocsátási kvótát. A kibocsátási egységek teljes mennyiségét Románia az egyes létesítményekben és iparágakban arányosan csökkentette. Létezik egy, a kibocsátási egységek kereskedelmét szabályozó séma, amely nemcsak kötelező környezetvédelmi eszköz, hanem hozzájárul a létesítmények egészséges versenyéhez is.

A fent említett séma a széndioxid kibocsátásra, az energetika terén működő berendezésekre, fémfeldolgozó berendezésekre, ásványi anyagokat feldolgozó berendezésekre, valamint cellulózt, illetve papírt gyártó berendezésekre vonatkozik. Ezen kívül még ide sorolhatóak azok, a más iparág keretében működő berendezések, amelyeknek energiafogyasztása meghaladja a 20 MW-t.