Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely csökkenti a bürokráciát a mezőgazdasági ügyintézésben

Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely csökkenti a bürokráciát a mezőgazdasági ügyintézésben
Elfogadta a képviselőház az RMDSZ törvénykezdeményezését, amely jelentősen csökkenti a bürokráciát a mezőgazdasági ügyintézésben – tájékoztat közleményében a szövetség.

“Az elmúlt parlamenti mandátumban iktattuk kezdeményezésünket, amely a termelői igazolványok érvényességét egyről öt évre hosszabbítaná meg. Ezt ma döntéshozó fórumként megszavazta a parlament alsóháza. Ez azt jelenti, hogy a gazdáknak nem kell minden évben újabb érvényességet szerezniük igazolványaiknak, de minden évben be kell vezetniük termelői adataikat, így ez az előírás megkönnyíti a gazdák dolgát’ – idézi a közlemény Korodi Attilát, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét.

Az RMDSZ Hargita megyei szenátora, Tánczos Barna, a jogszabály egyik kidolgozója hangsúlyozta, szenátori mandátumai alatt, a csíki gazdákkal folytatott egyeztetéseket követően olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett a parlamentben, amely az általuk felvetett problémákra nyújt megoldásokat.

‘A ma elfogadott javaslat konkrét problémát orvosol, abban segít a kis, háztáji gazdaságokat működtetőknek, hogy terményeiket kevesebb bürokráciával értékesíthessék. Törvénytervezetünket a vita folyamán többször is elutasították a szakbizottsági munkálatok alatt, de a parlamenti ciklus végére sikerült megszerezni az elfogadásához szükséges többséget’ – mutatott rá Tánczos.

Amennyiben az államfő kihirdeti a törvényt, az 2018. január elsejétől lép hatályba.