Elfogadta a képviselőház az élelmiszerpazarlás csökkentésére vonatkozó törvény módosítását

Elfogadta a képviselőház az élelmiszerpazarlás csökkentésére vonatkozó törvény módosítását
Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó, 2016/217-es törvény módosítását. A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott.


A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselőcsoportja nyújtotta be, az indoklásban hangsúlyozva, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10%-át kidobják. A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden stádiumára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra.

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként, kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közeledő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni. Azok a cégek, amelyek adományoznak élelmiszereket, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni. Az előírások áthágása 1.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújtható.
A képviselőház döntő fórum volt ebben az ügyben.

www.agerpres.ro