Elfogadta a képviselőház az alternatív büntetés-végrehajtási módszerekről rendelkező törvénytervezetet

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Döntő kamaraként elfogadta szerdán a képviselőház plénuma azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetik le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek.

A büntetés-végrehajtást szabályozó törvényt módosító tervezetet 170 képviselő támogatta szavazatával, 81-en ellene voksoltak, hatan tartózkodtak.

A jóváhagyott indítvány a következő megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le, belügyi alkalmazottak felügyelete alatt, elektronikus karkötővel vagy anélkül; büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap külön erre a célra létesített központokban vagy börtönben töltik; úgynevezett vegyes rendszerben, azaz részben lakóhelyükön, részben közmunkával töltik büntetésüket.

Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét leülték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltekre nem érvényes a rendelkezés, és a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák.

Az indítványt eredetileg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette elő, majd a jogi bizottságban kiegészítették a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslataival.

Gabriel Andronache liberális képviselő a szavazást megelőző plénumbeli vitán kifejtette, a szakbizottságból kikerült tervezetnek ,,egyáltalán semmi köze nincs” kezdeményező kollégái eredeti elképzeléséhez, ezért ebben a formában nem támogatják a javaslatot, sőt azt is kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági kifogást emelnek ellene.

A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Stelian Ion is hasonló álláspontot fogalmazott meg. Felszólalásában rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen megváltoztatta a tervezet eredeti tartalmát, és a módosítások egyetlen célt szolgálnak: a törvény szigorának enyhítését. A képviselő ugyanakkor emlékeztetett: a kormány is jelezte, hogy nem ért egyet a kezdeményezéssel, lévén, hogy a jelenleg érvényben levő jogszabály is rendelkezik a büntetés-végrehajtáson belüli alternatív megoldásokról.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője, Marius Paşcan felszólalásában ugyancsak azt mondta, alakulata nem támogatja a javaslatot.

A tervezetről döntő kamaraként szavazott a képviselőház.

www.agerpres.ro