Elfogadta a képviselőház a tanügyi és egészségügyi alkalmazottak bérnövekedésére vonatkozó jogszabályt

Elfogadta a képviselőház a tanügyi és egészségügyi alkalmazottak bérnövekedésére vonatkozó jogszabályt
Elfogadta a képviselőház a 2016/20-as kormányhatározat a szakbizottságok által javasolt módosításokkal együtt, amelyek átlagban 15%-os bérnövekedést írnak elő a tanügyi és egészségügyi dolgozók számára.

A jogszabály elfogadása mellett 184 képviselő voksolt, egy nem szavazott.
A jóváhagyott módosító javaslatok között szerepel, hogy 2016. december 1-jétől az egészségügyi alkalmazottak esetében az alapbért veszik a bérpótlékszámítás alapjául.
Egy másik megszavazott javaslat szerint 2017. január elsejétől átlagban 15 százalékkal nő a tanügyben dolgozók bére a december 31-i bérszinthez képest.
A plénum emellett elfogadta a szakbizottságok azon módosító javaslatát is, amelynek értelmében a szociális ellátó rendszerben dolgozók is átlagban 15 százalékos fizetésemelésben részesülnének.
A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), az RMDSZ és a többi nemzeti kisebbség képviselői támogatták a tervezett módosításokat, a PNL kivonult a teremből.
Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter a szavazás előtt arra kérte a képviselőket, hogy a 20-as kormányrendeletet az eredeti formájában szavazzák meg, ugyanis a béremelésekre vonatkozó, szakbizottságok által hozott módosítások a különböző kategóriák közti különbségek elmélyüléséhez vezetnek majd.
A béremelések ugyanis szerinte elsősorban azoknak az állami szektorban dolgozó alkalmazottaknak kedveznek, akiknek most is nagyobb a fizetésük, és nem a kezdő gyógyszerészeknek, orvosoknak, ápolóknak, tanítóknak és tanároknak. ‘Nem normális, hogy a vezető beosztásúaknak 50%-kal nőjön a fizetésük, miközben a falusi tanítók bérével vannak problémák’ – érvelt a munkaügyi miniszter.
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke viszont kijelentette: a parlamentet nem lehet megakadályozni egy törvény elfogadásában, és azt állította: van pénz az állami költségvetésben a 20-as kormányhatározat módosításaiban ígért béremelésekre.
Dragoş Pîslaru a szavazás után kijelentette, a kormány fontolóra veszi, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt.

AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro