Életükkel akadályozták a híd felrobbantását

Életükkel akadályozták a híd felrobbantását
Nagyvárad- Koszorúztak a Szent László templom falán levő emléktáblánál, mely 12 mártírnak az emlékét örökíti meg, akik 1944 őszén életüket áldozták a Körös-híd felrobbantásának megakadályozásáért.


A vasárnap délután zajlott eseményt a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének, az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Római Katolikus Püspökség rendezte. Az egybegyűlteket Sárközi Zoltán, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke köszöntötte. Megjegyezte: az emlékezés kötelezettsége hárulna a helyi önkormányzatra is, de Ilie Bolojan polgármester idén sem tett eleget a meghívásnak. Úgy fogalmazott: noha a történelmet mindig a győztesek írják, azért emlékezni kell azokra, akik életéküket adták a város megvédéséért. Hozzátette: első alkalommal viszont a Prefektúra részt vesz, Delorean Gyula alispán személyében elküldte képviselőjét.

Féltették városukat

Beszédében Vonház Antal egyesületi titkár azt nyomatékosította: a háború értelmetlen, kétségbeesett, talajvesztett magatartásának esett áldozatul a 12 egykori idős népfelkelő, családapa, akik lojális, városunkat féltő karakterük miatt kellett meghalniuk. Temetetlen holttestük két napig feküdt a Körös-parton, majd Várad jóérzésű polgárai földet hantoltak rájuk, s csak decemberben exhumálták őket s helyezték el a temetőben. A sors keserű fintoraként évtizedekig még beszélni sem volt szabad róluk, mártírhaláluk körülménye csak a helyiek köztudatában, emlékezetében élt. A történelem kerekének fordulása, illetve a premontrei öregdiákok kezdeményezése azonban 14 évvel ezelőtt lehetővé tette, hogy azóta tisztelegjünk hősi áldozatuk előtt. A koszorúk, illetve virágok elhelyezése után Tóth Attila segédlelkész áldásával és a Szózat eléneklésével ért véget a rendezvény.

Ciucur Losonczi Antonius