Élettörténetek, szokások, érzelmek, szerelmek

Akt.:
Élettörténetek, szokások, érzelmek, szerelmek
Egy újabb igen érdekes zenei esemény résztvevője lehet mindenki a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ légkondicionált Múzeumtermében június 26-án, délután 6 órától.

Amit már ismerhet a közönség Thurzó Zoltán zongoradélutánjaival kapcsolatban az az, hogy az interaktív önálló koncertjei keretében feltesz egy kérdést, megfogalmaz egy gondolatot – amit zenével, és a hangszer mellől felállva beszélve, társított bemutatást nyújt a zeneszerzőkkel kapcsolatban. Ez most sem lesz másképp: ebben a hónapban Szerelmes zeneszerzők címmel mesél rengeteg érdekességet életükről, emberi sorsukról, történelmi tényekről, kapcsolódó magyar vonatkozásokról (nagyváradi kapcsolódásokról is), emberi oldalukról.

Thurzó Zoltán pár gondolata az eseménnyel kapcsolatosan:

„Felvetek egy újabb gondolatot: mennyire ismerjük a zeneszerzők emberi oldalát? Azt tudjuk, hogy a zene az adott zeneszerző legbelső karikatúrája. A zenéje által ismerjük meg természetét, személyiségét. Olykor önmagunkat is megtaláljuk mindenben, amit képviseltek, éreztek. Ami közös bennük, hogy hasonlóan keveredik testükben az érzelem, és az értelem – viszont sokszor a mindennapjaikban kontrában élnek önmagukkal. Feltettük valaha is a kérdést magunkban, hogy hogyan élték meg ők a mindennapjaik azon részét, amiről oly keveset tudunk? A mesterek oldalának „hétköznapi” érzéseit? Tudjuk, hogy talpig úriemberek voltak mindannyian – szakmailag vitathatatlan zsenik, emberileg törékeny, érzelmekkel teli emberek. A “szakmai” tevékenységük nyomai megmaradtak vaskos történelemkönyvekben. A zenetörténelem misztifikálta a szakmai oldalukat, ami meg is illeti őket – de az embernek van egy belső, törékeny oldala is, ami ezt az oldalt „táplálja”. Mindenkiben volt/van egy kettőaség. Akárcsak mi is, ők is nyakig voltak a teendőikkel. A zenében páratlan érzékkel megszervezett hangjaikkal fejezték ki mindazt, amit lényegesnek gondoltak a világról és természetesen benne az emberről magáról. De ugye azt mindenki tudja, hogy ezek a zeneszerzők ugyanolyan emberek voltak a maguk idejében mint mi. Csupán szemléletük, hivatásuk tette őket mássá – ami viszont egy nagyon fontos eltérőpont hozzánk képest. Szeretném elmesélni, és előadni mindazt mindenkinek, ami emberi lényünket jellemzi. Zenében, szóban. A jó oldalunk határtalan színességét, szerelmes oldalukat. Abból indulunk majd ki, hogy elsősorban emberek voltak. Rengeteg érdekességet is megosztok majd. Különböző reális élethelyzeteket mesélek el, melyek visszatükröződnek a zenéjükben is. Bemutatom őket zenében, és szóban is. Egy érdekes lelki utazásra hívok mindenkit, ahol jobban megismerhetjük őket. És kikről is lesz most szó szóban és zenében? Hát íme: Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven, Schubert, Scarlatti, Vieira, és Enescu. Milyenek is voltak Ők igazából?, és minden …ami mögöttük van. Aki már volt hasonló eseményen (Szereti Ön Chopint?, Szereti Ön Strausst?) – azok tudják, hogy mire számíthatnak. Mindenkit sok szeretettel várok az ingyenes, légkondicionált terembe!”

Az eseményt Thurzó Zoltán zongoraművész (aki most is egyben előad és beszél is a zenéről), valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Püspöksége szervezi közösen. További információkat a www.facebook.com/Thurzo-Zoltan-Official/ oldalon tekinthetnek meg.