Szülők Iskolája

2020.09.23. 20:42

Tanácsok a bölcsődébe való beszoktatáshoz

A Nagyváradi Önkormányzat a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságával (DASO) továbbra is támogatja a bölcsődei oktatást, amely azon váradi, munkahellyel rendelkező szülők segítségére van, akiknek 10 hónap és 3 év közötti gyerekeket nevelnek. Az aktuális helyzetre tekintve a Szülők Iskolája ugyanakkor online, írott tanácsok formájában folytatódik.

A bölcsődékben dolgozó szakképzett pedagógusok és szülők közötti kommunikáció rendkívül fontos a gyermek bölcsődébe való szoktatása során. Ez az időszak a legtöbb szülő számára szorongást, stresszt okoz, hiszen ebben az időszakban tanul meg a gyermek elszakadni szüleitől, megtanul együttműködni a többi gyerekkel és a bölcsődében dolgozókkal. Éppen ezért a bölcsődékben bevett napi rutint és környezetet úgy alakítják ki, hogy az elősegítse az új hellyel való megismerkedést, mindemellett erős érzelmek játszódnak le úgy a gyerekben, mint a szülőkben. Szükséges kimondani: „Tudom, hogy hiányzik anyuka, neki is hiányzol.”

Az anya és gyerek közötti kötődés egy pszichikai folyamat, amely még a születés előtt elkezd kialakulni: a baba reagál a kismama mozgására, érintésére, hanglejtésére, érzelmeire. Míg hat hónapos korig a kötődés reflexszerű válaszokban merül ki, másfél vagy kétéves kor körül ez a kötődés tudatossá válik, ekkor az elválás szorongást idézhet elő. Háromévesen már a gyerek tudatában van annak, hogy a szülő vissza fog térni, így könnyebben viseli az elválást. A beszédképesség kialakulásával a gyermek jobban ki tudja fejezni érzelmeit, így a beszoktatás is jobban kezelhető.

A gyerekek képesek könnyen alkalmazkodni az új környezethez és az új rutinhoz, fontos azonban, hogy következetesek legyünk a napi rutin kialakításában, hogy a kisgyermek tudja, mi lesz a következő lépés, ezáltal biztonságérzetet adhatunk számára.

Izabela Duca pszichológus azt tanácsolja a kisgyermekek szüleinek, hogy fokozatosan, rövid időre alkalmazzák az elválást a gyerektől, így segítve a bölcsődébe való beszoktatás folyamatát. Előfordul, hogy a gyerekek sírnak az elválás vagy a viszontlátás pillanatában – ez természetes és magától értetődő. Hatalmas változáson mennek keresztül.

Ebben az időszakban a bölcsibe lépő gyerekeknél szorongás, harag, félelem, de akár kétségbeesés és apátia is jelentkezhet. Azok a gyerekek, akik nem képesek az érzelmi önszabályozásra, belefáradnak abba a próbálkozásukba, hogy viszontlássák szüleiket, így önmagukba fordulnak, nem lépnek interakcióba társaikkal. A beszoktatáskor viselkedésbeli változások is előfordulhatnak: kevesebbet eszik, felébred álmából, jobban ragaszkodik szüleihez, nem használja a bilit, kifejezésbeli nehézségek is felléphetnek.

A szakember ennek az időszaknak a könnyebb átvészeléséhez azt tanácsolja a szülőknek: legyenek nyugodtak; vonják be a gyereket a bölcsibe való készülődésbe (pl. ruhák előkészítése); mutassák ki a feltétel nélküli elfogadást, mutassanak empátiát; ne nyújtsák el a búcsú pillanatát; magyarázzanak, nyújtsanak lelki támaszt, mondják ki: „viszlát, anya visszajön, nagyon szeret téged!”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!