Életmentő adomány

Életmentő adomány
Mentsétek meg a gyermekeket (Salvaţi Copiii) nevű civilszervezet és a Star Storage cég, április 23-án, a II. Megyei Sürgősségi Klinika újszülött osztályának egy 10.044 euró értékű inkubátort adományozott. Lehetővé teszi a hatékonyabb orvosi munkát, amely a koraszülöttek életének megmentésére irányul.

 

A civil szervezetnek, a Star Storage cégnek nem ez az első filantróp megnyilvánulása. Még márciusban Craiován is átadtak egy hasonló gyógyászati eszközt.

Évente a Sürgősségi Klinika „Dominic Stanca” Szülészet és Nőgyógyászati Kórházában 3000 gyermek születik, akiknek 10%-a az Újszülött osztályon speciális gondozást igényel. 50 koraszülött 1500 gr. alatti súllyal született, és 30 hétnél hosszabb idejű, fokozott gondoskodást igényelt.

Sajnos a közvélemény nincs kellőképpen tájékoztatva arról, hogy hazánkban feltűnően magas a koraszülöttek száma. Köszönhetően annak, hogy nagyon sok gyermeket nem kellően kifejlődött lányanyák szülnek. Ennek következménye azoknak a gyermekeknek a világra jövetele, akik valamilyen, elég nehezen kezelhető betegségben vagy eleve hátrányos helyzetben nőnek fel.

2011-ben az EU tagországai közül Románia az első helyen állt a gyermekhalandóságot tekintve. 9,4% volt a halálozási ráta (1000 gyermekhez viszonyítva). Egyes gyermekeket megmenthették volna, ha az újszülött osztályok tökéletesebb orvosi felszereléssel rendelkeztek volna.

Mindezek alapján elég elgondolkodtató az a kórházi hangulat, ami az új gyógyászati gépezetet fogadta. Az elektronikus levélben, amelyben a médiát értesítették, az esemény helyszínének az Amfiteátrum helységét jelölték meg. Ezzel szembe a készülék a kórház folyosóján volt kiállítva, közszemlére, ahol a kórház mindennapi élete folyt.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,