Életbe lépett az új adótörvénykönyv

Életbe lépett az új adótörvénykönyv
Az esztendő utolsó napján Klaus Iohannis államfő aláírta az új adótörvénykönyvet, melyet tavaly december 22-én megszavazott a képviselőház, így 2016. január 1-től életbe léptek a változások.

Mint honlapunk is beszámolt róla, az áfa csökkenése miatt elméletileg kevesebbe kerülnek emiatt egyes termékek és szolgáltatások, és 5–6 százalékkal olcsóbb lett az áram. Rossz hír viszont, hogy többe kerülnek a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások, illetve az ingatlan- és a telekadó is nőttek. A legfontosabb változás az áfakulcs 24 százalékról 20 százalékra történő csökkenése, mely optimális esetben az árak 3–4 százalékos csökkenéséhez kellett, hogy vezessen. Szintén 2016. január 1-től az áfa 9 százalékról 5 százalékra csökkent mozi- és múzeumlátogatásnál, a könyvek, újságok és folyóiratok terjesztésénél, sport és kulturális eseményeknél (utóbbiaknál eddig 24 százalékos kulcsot alkalmaztak). Kilenc százalékos áfát vetnek ki a gyógyszerekre, a vendéglátó-ipari egységek által nyújtott szolgáltatásokra, az élelmiszerekre, a vízellátásra és a cateringre.
A Román Nemzeti Bank (BNR) prognózisa szerint ugyanakkor defláció várható májusig, majd emelkednek kissé az árak, hogy aztán egy év múlva ilyenkor 1,1 százalékos legyen az infláció. A kisebb áfa hozzájárulhat az üzemanyagárak csökkenéséhez is, bár ezek mindig függnek a kőolaj világpiaci árától. Nem sújtják jövedéki adóval ezentúl a kávét, a szőrméket és a jachtokat, és a szeszes italok esetében közel 30 százalékkal csökkentik. Az üzemanyagok és a villamos energia jövedéki adója ugyanannyi maradt, viszont nőtt a dohánytermékeké, illetve jövedéki adókötelesek lettek az elektromos cigaretták. Az év közepétől emellett az ipari fogyasztók számára 5-6 százalékkal csökken a gázár, és az osztalékadó 16 százalékról 5 százalékra mérséklődött.

Ciucur Losonczi Antonius