Élesen támadja Tőkést Ponta

Élesen támadja Tőkést Ponta
Letagadja azon romániai magyar polgárok létét Victor Ponta PSD-s miniszterelnök, akik az EMNP-re szavaztak. Ponta ugyanakkor románellenes érdekek képviseletével vádolja Tőkést.

 

Azok pénzelik Tőkés Lászlót, akik Románia lejáratásában érdekeltek, maga Tőkés pedig románellenes érdekeket képvisel – ezt állította tegnap Victor Ponta miniszterelnök, az USL pártszövetség társelnöke, a PSD elnöke. A román kormányfő reagált Tőkés László ugyancsak tegnapi nyilatkozatára (erről szóló anyagunkat ld. mai lapszámunkban). Tőkés úgy vélte, Ceauşescu jóindulatúbb volt Pontánál, mert az exdiktátor legalább egyfajta önrendelkezést adott a magyaroknak, de Ponta önálló székelyföldi régió létrehozásától is elzárkózik. Reakciójában Ponta azt mondta, Tőkés „húsz éve románellenes érdekeket képvisel, akárcsak Monica Macovei”.

Üdvözli Iliescut…

Ponta kijelentette: szerinte „azok pénzelik Tőkés Lászlót, akik Románia lejáratásában érdekeltek”. Meglátása szerint az idegen érdekek szolgálatát az bizonyítja, hogy Tőkés rendszeresen bírálja Romániát, és a romániai magyarság azon képviselőit, akiket Ponta legitimnek tekint. Ugyanakkor a miniszterelnök egyszerűen letagadta azon romániai magyarok létét, akik az EMNP-re szavaztak. Szó szerint így fogalmazta ezt meg Ponta: „Tőkés László horthysta nyelvezetet használ. Viszont le akarom szögezni, hogy a romániai magyar kisebbség fontos, ugyanazon jogoknak örvend, mint a románok, és legitim képviselője csak az RMDSZ, hiszen rájuk szavaztak. Tőkés úr pártjára senki sem voksolt, legfeljebb Budapest”.

Ugyancsak tegnap egyébként egy másik politikusnak is üzent, az előzőtől különálló módon. A miniszterelnök által vezetett PSD országos vezetőtanácsi üléséről hiányzott ugyanis párttársa, Ion Iliescu volt államfő. Ponta nyilvánosan kívánt neki minden jót, így: „Egészséget kívánok Iliescu úrnak. Volt most néhány nehéz napja, de a vele kapcsolatos hírek immár jók”…

Szeghalmi Örs