“Elér” az aszfalt Diószegre

“Elér” az aszfalt Diószegre
Rövidesen aszfaltozás kezdődik Diószegen, pontosabban a hozzá tartozó Kisjankán. Ennek részleteiről kérdeztük Mados Attila polgármestert, aki elmondta: konkrét stratégiájuk van a településen való aszfaltozásokra.

– Diószegi lakosok szokták kifogásolni az aszfaltozás hiányát, mondván: az aszfalt elkerüli a községet. Most mi változik?
– Sokszor úgy ereztük, hogy az aszfaltozási munkalatok elkerülik valamiféle “rontás” miatt Diószeget. Ha létezett is ilyen “átok”, ennek most vége: nemrégiben sikerült aláírni a szerződést a kisjankai út aszfaltozására és a következő napokban elkezdődik a kivitelezés. Két éves munka eredménye ez, ugyanis két évvel ezelőtt tettük le a pályázatot, amit három módosítás követett, mire elérkezett a várva várt pillanat és elindulhat az aszfaltozás.

– Miért pont Kisjankan kezdenek aszfaltozni?
– Ennek több oka is van. Az első, hogy eredetileg a pályázat úgy lett meghirdetve, hogy turisztikai potenciállal rendelkező területeken legyenek járdák kialakítva, így Diószeg számára adott volt, hogy a pincesoron, az úgynevezett Padalján alakítsunk ki egy járólapos járdát. Ezt a pályázatot visszautasítottak, aztán elkészült egy újabb verzió, amely egy három méteres, szintén járóköves út létrehozásáról szólt, ezt szinten visszautasítottak. A következő kiírásnál azonban, az előző tapasztalatokra alapozva, már úgy állítottuk össze a pályázatot, hogy azt semmilyen szempontból ne lehessen kifogásolni. Második okként figyelembe vettük, hogy Kisjankan már kész van mind a víz- mind a szennyvízhálózat, így nyugodtan lehet aszfaltozni, nem kell a közeljövőben újra feltörni azt.

Szempontok

– Pár hete özönvíz-szerű eső esett Diószegre, több portát is elmosott Kisjankan a víz. Ezzel a munkával változtatnak-e valamit a jankai állapotokon?
– Az aszfaltozás 4 méteres réteg leterítéséről szól, ugyanakkor az út mentén betonozott vízelvezető árkokat alakítanak ki, így megoldódik a lezúduló víz biztonságos elvezetése. Leaszfaltozzuk a most betonos utat a benzinkúttól (gyakorlatilag a Nagyvárad-Szatmár országút leágazásától – szerz. megj.) az utolsó lakott házig.

– Milyen értékű pályázat?
– Amint mondtam, harmadjára sikerült megnyerni a pályázatot, az első kiírások 90.000 euró vissza nem terítendő támogatásról szóltak, a megnyert pályázat már 248.000 euró értékű, így vált elérhetővé, hogy ne járdát öntsünk, hanem több mint 2 kilométeren aszfaltozzunk és vízelvezető árkokat alakítsunk ki. Ugyanakkor kiemelném, hogy az önkormányzat önereje ehhez a pályázathoz csupán 17.000 euró. A közbeszerzésnél két fontos szempontot vettünk figyelembe, egyrészt a legjobb árat, de ugyanakkor be akartuk biztosítani magunkat a munka jó minőségéről, éppen ezért a második szempont az 5 éves garancia volt.

Új tervek

– Mi a helyzet a település többi részével?
– Konkrét stratégiánk van a településen való aszfaltozásokra. Igyekszünk kihasználni mind a kormányforrásokat, mind az európai uniós pályázati lehetőségeket, illetve a saját költségvetésből is egyre többet fogunk fordítani aszfaltozásra. Sikerült elérnünk, hogy felvegyék a 28-as kormányrendeletbe az év elején a Csillagváros és a Csűr (Tudor) utcák aszfaltozási munkálatainak értekét, ezekre a következő hónapban indítjuk a közbeszerzést. Saját költségvetésből fogjuk felujitani a Nagy utcát a Horea utca felé. Nem utolsó sorban már elkészültek a tervek az új uniós pályázati kiírásokra, így amikor azok megjelennek, le fogunk tenni egy több mint 10 kilométeres aszfaltozási pályázatot. Most, hogy a vízhálózat készen lesz az év végéig, a legfontosabb pályázataink az aszfaltozási pályázatok lesznek.

Rencz CsabaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .