Elemzett a Strong

Nagyvárad – A Strong Koalíció, mely Bihar megyei nem kormányzati szervezeteket foglal magában, pénzügyi elemzést végzett a Bihar megyei közösségi szociális szolgáltatások tekintetében.

A vizsgálat megállapította, hogy Nagyváradon 2007-ben a szociális juttatások (pénzsegélyek, ingyenes közszállítás, stb.) a szociális gondozásra elkülönített összeg 70 százalékát emésztik fel, míg a szociális szolgáltatások mindössze 16 százalékot tesznek ki a teljes összegbõl. A fennmaradó 14 százalék az adminisztrációs költségekre megy el.

A többeknek kevesebb

A szociális szolgáltatásokra szánt 16 százaléknyi összegbõl (3.725.000 RON) mindössze 5 százalékot (125.000 RON) kap a mintegy száz Nagyváradon létesült, szociális szolgáltatással foglalkozó egyesület és alapítvány, melyek együttvéve 2000 személy szociális gondozását látják el, míg az önkormányzat által mûködtetett tizenegy szociális szolgálatnak, melyek hozzávetõleg 1000 személynek nyújtanak szolgáltatást, 3.600.00 RON jut.

A Strong koalíció 28 nem kormányzati szervezete azt javasolja a helyi hatóságoknak, hogy növeljék a szociális szakterületen tevékenykedõ civil szervezetek pénzügyi támogatását ugyanakkor vegyék fel a szociális szakterületet a 34/1998 számú törvény által finanszírozható tevékenységi körök közé. Ugyanakkor a Strong Koalíció felkéri a helyi hatóságokat, hogy a jövõben a civil szféra tényleges bevonásával alakítsák ki szociális politikájukat.