Elemzés a romániai repülőterekről és járatokról

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A romániai repülőtereken 57 járatot töröltek májusban, 116-nak pedig késése volt, ami összesen húszezer utast érintett – derül ki egy szakelemzésből.

A légi utasok jogvédelmével foglalkozó FlightClaim.ro internetes platform adatai szerint a késések időtartama három perctől hét óráig terjedt, és nemcsak a közvetlen járatokat érintette: több olyan utas is volt, akik lekésték a csatlakozójáratot.
A legtöbb késést a bukaresti Henri Coandă repülőtéren jegyezték, és a legtöbb esetben a fapados légitársaságok, a Ryanair, a Wizz Air és a Blue Air járataival voltak problémák.

A szakemberek felhívják az utasok figyelmét, hogy amennyiben törlik a járatot, amelyikre jegyet váltottak, vagy késik a gépük, 250 és 600 euró közötti kártérítésre jogosultak. A légi utasok jogainak ismerete vagy idő hiányában azonban az érintettek mindössze két százaléka próbál tenni a kártérítés megszerzése érdekében.

,,A folyamat egyszerű: az utasnak nem kell fizetnie semmit, csak elküldi a járat adatait a kárpótlás behajtására szakosodott cégnek, aláír egy felhatalmazást, és ez a vállalat veszi fel a kapcsolatot a légi társasággal. A teljes folyamat átlagban két hónapot tart, és az esetek többségében az utas megkapja a kárpótlást, amelynek összege 600 euróig terjedhet. Ebből a behajtással foglalkozó cég visszatartja a jutalékot” – ismertették az eljárást a FlightClaim.ro holland szakértői.

www.agerpres.ro