Elemi oktatás a felsőoktatásról

Elemi oktatás a felsőoktatásról
Nagyvárad – A nagyváradi Eminescu Főgimnáziumban és a Művészeti Liceumban tartott ismertetőt a felsőoktatási rendszerről dr. János Szatmári Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora.

Az Eminescu főgimnáziumban tartott bemutató előtt Dr. János Szatmári Szabolcs rektor lapunknak elmondta: „ az iskolalátogatást ebben a konstrukcióban második alkalommal szervezzük meg. Ebben az évben már három váradi középiskolát kerestünk fel. A rendezvény alapvető célja a tizenegyedikes diákok tájékoztatása. Azért szólítjuk meg főként a tizenegyedikeseket, mert az elmúlt évben a mostani tizenkettedikeseknél már voltunk, továbbá mert érdemes azokat a diákokat megkeresni, akik már tizenegyedikben gondolkoznak arról, hogy milyen szakra szeretnének menni.”
 
Szempontok
 
Az Eminescu Főgimnázium magyar tagozatos tizenegyedik osztályos tanulóinak a rektor először a bolognai felsőoktatási rendszerről beszélt, hangsúlyozva, hogy Romániában minden felsőoktatási intézmény a bolognai rendszer szerint működik. Szatmári Szabolcs kiemelte ennek a rendszernek a hátrányait és az előnyeit, ez utóbbiak között említve azt, hogy az egyetemisták egy másik európai állam egyetemén is elvégezhetik tanulmányaik egy részét. Fontos olyan felsőoktatási intézménybe jelentkezni, amely mesterképzést is biztosít, illetve hosszabb távon hasznosabb a diákok számára is, ha olyan egyetemre jelentkeznek, ahova felvételizni is kell – hangoztatta a rektor.
A Partiumi Keresztény Egyetemről szólva aláhúzta, hogy egyetlen romániai magánegyetemként tandíjmentes helyeket is biztosít a hallgatók számára, méghozzá nem is keveset, ugyanis az összes meghirdetett hely 40-45 százaléka tandíjmentes. Felhívta továbbá a fiatalok figyelmét arra, hogy kerüljék azokat a felsőoktatási intézményeket, melyeknek se akkreditációjuk, se működési engedélyük nincs. Etekintetben pontos információkat lehet szerezni a Tanügyminisztérium és a Felsőoktatási Minőségfelügyelő Ügynökség honlapjáról (www.edu.ro; www.aracis.ro), jelezte a rektor. Az ismertetés végeztével János Szatmári Szabolcs és segítőtársai a Művészeti Liceumba mentek át előadást tartani az ottani diákoknak.
 

Pap István