Élelmiszer-minőség – Újabb eljárás Romániában a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében

Élelmiszer-minőség – Újabb eljárás Romániában a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében
A román ombudsmani hivatal eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében – közölte a bukaresti intézmény hétfőn.

Az intézmény közleménye szerint azt követően indítottak hivatalból eljárást, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek “kettős mércét” alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél. Emlékeztetettek, hogy a jelenséget a román mezőgazdasági minisztérium is figyelemmel kíséri.
Az eljárás során az ombudsmani hivatal azt vizsgálja, sérült-e a román alkotmány 16. és 34. cikkelye, amely a jogegyenlőséget, valamint az egészség oltalmazásához való jogot szavatolja.
Petre Daea román mezőgazdasági miniszter február végén jelentette be, hogy Románia is megvizsgálja a multinacionális cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét, miután felmerült az a gyanú, hogy gyengébb minőségű termékeket forgalmaznának Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában.
A tárcavezető közölte, hogy felállítottak egy munkabizottságot, amelyben a minisztérium, az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei kaptak helyet. A tárcavezető azt ígérte, hogy amennyiben kifogásolható eseteket találnak, tájékoztatni fogják a közvéleményt. A testület által végzett munkáról február vége óta nem érkezett tájékoztatás a román hatóságoktól.

(MTI)