Elégedettek a hőszolgáltatóval

Elégedettek a hőszolgáltatóval
Nagyvárad- Eduard Florea városmenedzser szerint a városvezetés elégedett a hőszolgáltató működésével, és Stănel Necula a Termoficare Rt. igazgatója se kíván lemondani. Amúgy pedig elbocsátások lesznek.

Péntek délelőtt a városháza kistermében tartott közös sajtótájékoztatójukon magyarázták úgymond a bizonyítványukat a város, a Termoficare Rt. és a Hőerőmű vezetői amiatt, hogy hónapok óta a lakosság egyöntetű véleménye szerint elégtelen, illetve akadozó ellátást nyújt a hőszolgáltató.

Eduard Florea városmenedzser arra hívta fel a figyelmet, hogy a hőellátó rendszer berendezései több mint 50 évesek, és a hálózat vezetékeinek több mint fele már jó ideje túllépte a kiszabott működési idejét. Néhány éve ezért készített olyan mestertervet az önkormányzat, melynek célja a távhőrendszer korszerűsítése volt, ami az említett okok miatt feltétlenül szükségessé vált. Közben a helyzetet bonyolította, hogy 2013 nyarán a Hőerőművet fizetésképtelenné nyilvánították. Hangsúlyozta: a modernizálási folyamat nem zajlik egyik napról a másik, hanem hosszabb időt, valószínűleg 5-10 évet vesz igénybe, míg az egész hálózatot fel tudják újítani.

Arról is beszélt: a Termoficare Rt. kezelésében jelenleg 228,5 kilométer hosszú távhőhálózat van, melyek közül 86 prímér, valamint 149 hőközpont. Ezek 812 lakótársulásnak, 3619 magánháznak, 229 közintézménynek és 1950 cégnek biztosítják a távhőt. A használatban levő prímér hálózat 55,44 százaléka 25 évnél régebbi, miközben ezek normális élettartama 20 év. 2014-ben 1041 alkalommal kellett beavatkozni meghibásodások miatt, míg tavaly 776-szor, és utóbbi esetek 96 százaléka olyan csöveknél történt, melyeket még nem cseréltek ki. Ugyanakkor 2014-2015-ben a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program keretében 17,5 kilométer hosszú fővezetéket cseréltek ki, melyeknek köszönhetően az energiaveszteség 10 százalékkal csökkent. A Nagy Infrastruktúra Operatív Program finanszírozásával pedig az idén és jövőre még 20,2 kilométernyi vezetéket korszerűsítenek, melytől azt várják, hogy a meghibásodások száma 80 százalékkal kevesebb legyen.

Nem mond le

Stănel Necula, a Termoficare Rt. igazgatója azt taglalta, hogy amikor egy kazán meghibásodik, milyen lépéseket kell megtenni, és ezek egy részének kiszámíthatatlansága miatt van az szerinte, hogy sokszor nem tudják időben értesíteni az érintett ügyfeleiket arról, hogy nem lesz meleg vizük és fűtésük. Azt állította: a közvélekedéssel ellentétben nem igaz az, hogy a hőszolgáltatás hiánya nem mutatkozik meg kisebb kifizetendő összegben a rezsiköltségeknél, mert amikor meghibásodás lép fel, akkor értelemszerűen nincs ellátás és fogyasztás, tehát nincs mit mérjenek és számlázzanak.

Újságírói kérdésre válaszolva Eduard Florea megjegyezte: az önkormányzat vezetése nem gondolja úgy, hogy meg kellene kérdőjeleznie Stănel Necula szakmai tudását, illetve hozzáértését, ezért nem tervezi a leváltását, és különben is kockázatos volna kísérletezgetni egy olyan kényes időszakban, amikor arra készülnek, hogy hamarosan áttérjenek a gázellátásra. A maga részéről az érintett kijelentette: „nem úgy működik a dolog, hogy 1000 ember aláírást gyűjt a leváltására, és akkor távozik”, mert jogszabályok írják azt elő, hogy miként történik a vezérigazgató megválasztása, kinevezése, létezik egy testület, amelynek ez a joga, úgyhogy nem áll szándékában lemondani.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a szükséges nyomás- és egyéb próbák megtétele után valószínűleg áprilisban indítják be az új gázerőművet, mely 290 munkavállaló elbocsátását is maga után vonja majd, akik több havi bért fognak kapni végkielégítésként.

Ciucur Losonczi Antonius