Elégedett az RMDSZ-kongresszussal

Elégedett az RMDSZ-kongresszussal
Nagyvárad – Kedden az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott sajtótájékoztatóján az elmúlt hétvégén lezajlott 10. kongresszust értékelte Szabó Ödön, a szervezet Bihar megyei ügyvezető elnöke.

Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke sikeresnek nevezte az elmúlt hétvégén a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában lezajlott 10. kongresszust. Elmondta: több mint 200 váradi, illetve Bihar megyei önkéntesnek, valamint a kolozsvári ügyvezető elnökség által delegált 40 szervezőnek köszönhető mindez. Területekre lebontva foglalkoztak a vendégekkel, így más-más személyek igazították útba a sajtó munkatársait, a küldötteket és a meghívottakat, feleltek az étkeztetésért, az elszállásolásért, valamint a műszaki dolgokért. Kiválónak mondható ugyanakkor a hatóságokkal és a helyi állami szervekkel (mentő, tűzoltóság, csendőrség, rendőrség, parkolási részleg, RER, a kultúrház képviselői stb.) való együttműködés is. Nem csupán a megyei, hanem a központi sajtó is pozítiv hangnemben számolt be a történtekről, így a politikus szerint „nem csupán a magyarok, vagy a törzsszavazók lehetnek büszkék a Bihar Megyei RMDSZ-re, hanem a románság is, mert sikerült lebontani a vidékiesség falát”.

Médianyilvánosság

Amúgy 255 riporter tudósított a tanácskozásról, 95 sajtótröszt részéről, ezért Nagyvárad az utóbbi évek legnagyobb médianyilvánosságának örvendett. A szervezőkkel, a küldöttekkel és a meghívottakkal együtt összesen mintegy 1300-an regisztráltak, a háromnapos konferencia pedig körülbelül 150 ezer lejbe került. A jelenlevők a megszokottól eltérően nem „öt szórólapot és három képeslapot” kaptak a városról, hanem egy külön erre az alkalomra kiadott, Péter I. Zoltán helytörténész által szerkesztett könyvet, mely váradi költők és írók alkotásait, öt javasolt turisztikai útvonalat és egy térképet tartalmaz, így később is felhasználható.

Sajnos két kisebb incidens árnyékolta be a rendezvényt: egy debreceni újságírónak szívritmus problémai akadtak, ezért kórházba kellett vinni, az egyik szállodában tartott banketten pedig elájult a cigánypímás. Kihívták a mentőket, de miután magához tért, hajnali 5 óráig tovább húzta a nótákat. Egyébként a MIÉRT-es fiataloknak külön bulit szerveztek a volt Tempo klubban, Szabó Ödönt pedig egy személyes öröm is érte: szombat este megtudta, hogy ötödjére is apa lesz.

Markó, az értelmiségi

Szabó Ödön arra hívta fel a figyelmet: Markó Béla nem csupán politikus vagy közéleti szereplő, hanem költő, író is, megitélésében kitünő gyermekverseknek a szerzője. Ezért az ügyvezető elnök szívesen látná őt ebbéli minőségében Nagyváradon, kíváncsi például arra, hogy „a romániai magyarság márkás produktumaként” hogyan vélekedik a világ dolgairól, miként gondolkodik értelmiségiként most, amikor már nem nyomja a válát az RMDSZ elnöki tisztségének terhe.

Ciucur Losonczi Antonius