Elégedetlenek az erdészek

Elégedetlenek az erdészek
© OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az erdőgazdálkodás ellen felhasználható politikai fegyverré változhat az a törvény, melynek tervezetét a kormány készül elfogadni, állítja az ország egyetlen jelentős erdészeti szakszervezete.

A Silva nevű szakszervezet még 1991-ben alakult, az egyetlen számottevő erdészeti érdekvédelmi szövetségnek tartják, mely javaslatokat, projekteket is megfogalmaz a szakminisztérium és a kormány felé. Most azt kérik a Szenátushoz eljuttatott kérésükben, hogy ne fogadják el a kormány 2016/51-es sürgősségi határozatát, mellyel a 2010/171-es törvényt kívánnák módosítani. Kifogásuk: minden előzetes tájékoztatás és konzultáció, az erdészeti szakemberek, civil egyesületek és érdekvédők megkérdezése nélkül akarnak változtatni a szabálysértések erdészetben alkalmazott büntetéséről. Sőt, a törvényhozók asztalára tett indoklásban az szerepel, hogy ezeket a szakmai tanácsokozásokat előzetesen megtartották, ám ez a szakszervezet szerint nem igaz. Ezen felül annak a gyűlésnek a napirendjén sem szerepelt, melyet hivatkozási alapként jelöltek meg a kezdeményezők. Mindezt úgy értékelik, hogy a kormány az erdők ügyeinek intézőit nem szakértőként kezeli, hanem éppen a hiányosságokért vétkesekként, mintegy őket büntetve.

Veszélyben a tűzifaellátás?

A törvénykezdeményezés szerint a szabálysértést megállapító szubjektív hatáskörébe tartozna megállapítani már magát a szabálysértés tényét is, ami kiszolgáltatott helyzetbe hozza az erdészeti dolgozókat, mi több, ez egyfajta “fegyverként” használható fel ellenük. Mindez oda vezethet, hogy fűtési szezon kezdetén megnehezedhet a lakosság ellátása tűzifával, ami elégedetlenségeket szülhet. A szakszervezet kéri, hogy a törvény módosítását az előírásoknak megfelelően hajtsák végre, megkérdezve az érdekvédelmi és erdészeti szervezeteket, az erdőmérnökök egyesületét.

Címkék: , ,