Elégedetlenek a nagyváradi taxisok

Elégedetlenek a nagyváradi taxisok

Nagyvárad – Szerda délelőtt a nagyváradi taxivállalatok sofőrjeivel találkozott Ilie Bolojan polgármester. A fuvarozók elsősorban a városháza taxisengedélyeket kibocsátó osztályának tevékenységét bírálták.

Körülbelül 200-250 taxisofőr vett részt az Ilie Bolojan polgármester által kezdeményezett, a Szakszervezetek Művelődési Házának dísztermében lezajlott egyórás megbeszélésen. Prelúdiumként a taxiengedélyeknek számára vonatkozó törvényt és az ezzel kapcsolatos váradi helyzetet ismertette a városvezető. Kihangsúlyozta: a jogszabály értelmében a megyeszékhelyen 820 taxisofőr fuvarozhat legálisan, ezért a Helyi Tanács ülésén néhány hónappal ezelőtt megszavazott, és a prefektus által bírósági úton megtámadott, több mint 1.000 taxisengedély kibocsátására vonatkozó határozatot az új önkormányzati testület vélhetően semmisnek fogja nyilvánítani. A ügy áttekintése nyomán egyébként is arra derült fény, hogy 2008. március 31-én csupán 878 taxisnak voltak rendben a papírjai. A többiek közül harmincnégyen beperelték a Polgármesteri Hivatalt, az ő esetükben még nem hozott végleges döntést a bíróság. Ennek kapcsán Ilie Bolojan arra hívta fel a figyelmet, hogy a per lezártáig az érintett taxisofőrök nem fuvarozhatnak, csupán abban az esetben, ha külön engedélyt kaptak erre a bíróságtól, s ennek folyományaként a városháza is zöld lámpát adott nekik. Elhangzott még: a jövő hét végéig valamennyi sorszámmal ellátott “pötty” megérkezik a hivatalba, így valamennyi taxisofőr felveheti az övét és kiragaszhatja a gépjárművére.

„Monnyon le!”

Augusztus 1-től kezdve tehát semmilyen mentséget sem találhatnak a taxisok abban az esetben, ha az illetékesek a rendszeres ellenőrzések során valamilyen szabálytalanságot tapasztalnak náluk. Az engedéllyel rendelkező fuvarozók névsora egyébként hamarosan a Polgármesteri Hivatal honlapján is olvasható lesz, a panasszal élő taxisofőröket pedig csütörtökönként 9-12 óra között fogadja az irodájában az elöljáró. 

A polgármester szavait követően természetesen a jelenlevő taxisok is hozzászóltak a témához. A többségük a városháza taxisengedélyeket kibocsátó osztálya (Műszaki Igazgatóság) munkatársainak tevékenységét, s főként Dan Gherdan irodavezető-helyettes módszereit kifogásolták. Noha a találkozón az érintett is jelen volt, a felek még sem tudtak zöld ágra vergődni, többen például a lemondását követelték vagy azt kérték Ilie Bolojantól, hogy menessze beosztottját. Mások ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy túl kevés a hely a drosztokon, s a rendőrök is indokolatlanul büntetik őket.

Ciucur L. Antonius