Elégedetlen termelők

Az élelmiszeripari termelők felülvizsgálnák és törvényileg szabályoznák az üzletek eladási árainak meghatározását, ugyanis a multinacionális üzletláncok a kisebb üzletek kárára visszaélnek az ármeghatározáskor.

A képviselői kamara gazdasági reformokért és privatizációért felelős bizottsága vizsgálatot indított az ügy tisztázásáért. A kedden történő meghallgatásokon jelen voltak az élelmiszeripari termelők képviselői is. Javaslatuk szerint törvényileg szabályozni kellene az áruházak ármeghatározásit és a kisebb üzletek áraihoz való igazodását. Ştefan Pădure, a Romalimenta képviselője elmondta, hogy azt kezdeményezték, hogy a vásárlói árat a viszonteladók határozzák meg a termék reális ára és a üzletláncok javaslatának figyelembe vételével a rá szabott adóknak megfelelően.

A Romániai Tejgazdasági Egyesület igazgatója, Valentin Blănaru elmondta, hogy van arra esély, hogyha stabilizálódik az ármeghatározás helyzete, akkor csökkenhetnek az árak is, ugyanis minden üzletnek az az érdeke, hogy tartsa a versenyhelyzetet és olcsóbban adja termékeit a konkurens üzleteknél.

Elégedetlenek

A termelők elégedettlenségüket fejezték ki a tekintetben, hogy a romániai termelők hátrányos helyzetben vannak a külföldi vállalatokkal szemben, a multinacionális áruházak inkább az import élelmiszeripari termékeket preferálják, igy nehéz helyzetbe hozva a romániai termelőket.