Elégedetlen a KRESZ-módosításokkal

Elégedetlen a KRESZ-módosításokkal
Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Több témára kitért, az egyik a közlekedési rendszabályzat-módosításra vonatkozott.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő bejelentette: azt javasolta a törvényhozásnak, hogy a módosítsa a 2007/92. számú, a helyi közszállításra vonatkozó törvény 27. cikkelyét abban az értelemben, hogy a metropolisz övezetekben működő Önkormányzati Fejlesztési Egyesületek (ADI) tagtelepülésein országos versenytárgyalás meghirdetése nélkül, közvetlen módon lehessen megbízni a regionális szolgáltatókat a közösségi közlekedési feladatkör ellátásával.

Egy másik témára áttérve a honatya bírálta, hogy a Ponta-kabinet sürgősségi kormányrendelettel akarja módosítani a közlekedési rendszabályzatot. Arra hívta fel a figyelmet, hogy már két éve létezik benyújtva a parlamentben egy erre vonatkozó törvénykezdeményezés, tehát semmi szükség sürgősségi kormányrendeletre, ráadásul az őszi ülésszak kezdetén olyan ígéret hangzott el a kormány részéről, hogy nem fog élni ilyen eszközzel. A politikus szerint a büntetéseket differenciálni kellene annak függvényében, hogy az elkövető visszaeső vagy sem, illetve nem helyes, hogy a szabályellenességet megállapító rendőrre van bízva, hogy mennyire enyhe vagy súlyos szankciót ró ki. Hozzátette: nagyobbak lennének a bírságok, mint az uniós tagállamok kétharmadában, holott romániai bérek sokkal alacsonyabbak a nyugat-európai átlagjövedelmeknél. Ráadásul az utak is sokkal rosszabb állapotban vannak, sok helyen pedig még az úttest elválasztó vonalak sincsenek megfelelően felfestve.

Elbocsátások

Szabó Ödön arról is beszélt röviden: az oktatásügyi minisztérium elrendelte, hogy valamennyi Bihar megyei iskolában csökkentsék a tanügyi dolgozók számát, mivel túllépték a normatívát, így várhatóan mintegy 300 alkalmazott elveszíti majd az állását a szaktárca hibájából, hiszen nem volna szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Bihar megyét nem lehet összehasonlítani más megyével, mert mások például a közigazgatási, a földrajzi viszonyok, illetve az etnikai összetétel is.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,