Barlangi túra

2020.11.24. 11:48

Még elindulhatunk az utolsó őszi kirándulásokra

Törő Enikő

Az elmúlt hétvégén már több Bihar megyei településen, üdülőhelyen leesett az első hó, de aki még élvezné az őszi időszakot, megteheti, ha jól választ úti célt. Egy kellemes séta az erdőben vagy erdőszélén és egy barlangi túra jó alkalom lehet arra, hogy elbúcsúzzunk az ősztől, még akkor is, ha kissé borús, esős az időjárás. Kellemes kikapcsolódási lehetőség lehet például a Mézgedi-cseppkőbarlang meglátogatása, mely kevésbé ismert, mint a Medve-barlang, de annál nagyobb meglepetést okozhat a tág és magas terek látványa. A Mézgedi-cseppkőbarlang Nagyváradtól 77 kilométerre, Mézged (Meziad) településtől északnyugatra található. Az út jól és könnyen járható, személyautóval és busszal is. Az úttól a barlangig egy szoroson vezet az út, melynek nagy részét autóval is meg lehet tenni, az utolsó háromszáz méteren azonban gyalog kell tovább haladni.

A barlangot már az 1800-as években ismerték, de csak a 19. század végén került feltárásra Czárán Gyula által, aki járhatóvá, látogathatóvá tette, az első leírásokat is ő készítette róla. Bejárata 16 méter széles és 10 méter magas, az előcsarnoka közel 200 méter hosszú, mely után óriási barlang következik. Különlegessége, hogy három emelete van, akár 20–30 méter széles, 15–20 méter magas termekkel. Számos ötletes névvel ellátott cseppkő-képződményt láthatunk, mint a Díszterem, Oszlopcsarnok, Cápauszony stb.

A barlangba csakis idegenvezetővel lehet belépni, egy túra körülbelül 45 percig tart. A benti hőmérséklet 12–14 Celsius-fok. A túrák mindig egész órában kezdődnek, de érdemes előre jelentkezni, főleg hétvégéken, erről további információkat a www.pestera-meziad.ro oldalon kaphatnak. Érdemes csúszásmentes lábbelit felvenni, ugyanis a barlang egyes részei csúszásveszélyesek.

 

Fotók: A szerző felvételei

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában