Eldőlt a Közfürdő sorsa

Eldőlt a Közfürdő sorsa
Szatmárnémeti — Tegnap ünnepélyes keretek között mutatták be azt az Európai Únió által finanszírozott projektet, melynek címe A levegő minőségét monitorizáló határmenti ökológiai nevelési központ.  

A projektet idén augusztusban indította el Szatmárnémeti önkormányzata. A projekt kivitelezésében a Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség és az ukrajnai Nevetlenfalu (Djakovo) város önkormányzata működnek együtt.

A projekt bemutatóján Nevetlenfalu önkormányzatának képviselői is jel voltak.

A tervek szerint, a Kossuth–kertben található Közfüdőt fogják átalakítani ökológiai központtá. A projekt kivitelezésére fordítandó összeg összesen 743 938 euró, melynek 89,92%–át az Únió állja.

A pályázaton megnyert összeg 70%–át az épület felújítására fogják fordítani. A már évek óta elhanyagolt épület nem kis rehabilitációra szorul, emellett műemlék–épületről lévén szó, egy szakértő céget fognak szerződtetni annak felújítására.

A központ létesítésének célja elsősorban a térségben lakók arra való nevelése, hogy fontos a környezet védelme, valamint a határmenti régió környezeti infrastruktúrájának javítása és annak figyelemmel követése.

A projekt keretében a határmenti térségben levegőszennyezettség–mérőket fognak felszerelni, melyek akár környezeti katasztrófák megelőzésére is alkalmasak lesznek, hiszen a hatóság így időben közbeavatkozhat, mielőtt komoly károk keletkezhetnének.

Az épület felújítása során előadótermeket, európai szintű felszereltségű levegőszennyezettség–figyelő laboartóriumot, valamint konferenciatermet és kiállítástermet fognak kailakítani.

Az épülethez tartózó 30 méter magas toronyra pedig, egy kamerát szerelnek, melynek segítségéval a város közlekedése lesz nyomonkövethető.